Els opositors al parc eòlic de Ventalló volen una consulta popular a cinc municipis

0
597

Una quarantena de persones han participat aquest diumenge a la caminada popular que ha organitzat la plataforma Salvem el Terraprim contra el projecte de construcció d’un parc eòlic amb 10 aerogeneradors de més de 120 metres d’alçada a la serra de Ventalló i la muntanya Gran, a cavall entre l’Alt i el Baix Empordà. Dalt el puig Segalar, on hi ha una torre que mesura la força del vent que haurà de corroborar la viabilitat del parc eòlic, els opositors al projecte han explicat l’impacte ambiental i paisatgístic que provocarien els molins de vent i han demanat que s’endegui una consulta popular entre els veïns dels cinc municipis afectats: Viladamat, Ventalló, Albons, la Tallada i Bellcaire d’Empordà. 

‘Es tracta d’un projecte que afecta molt directament el futur del territori d’aquests cinc pobles i, per això, exigim que els veïns puguin tenir l’última paraula sobre la idoneïtat d’aquest parc eòlic’, ha comentat el portaveu de la plataforma Salvem el Terraprim, Carles Gorbs. ‘Que es faci un referèndum amb totes les cartes sobre la taula, que la gent pugui valorar els pros i els contres per així decidir democràticament el futur d’aquesta muntanya, tant simbòlica i tant estimada pels habitants de la zona’, ha insistit Gorbs, que ha criticat que el parc eòlic es vulgui situar en un sòl catalogat d’especial protecció dins el mateix Pla Director Territorial de l’Empordà.

‘A més, la ubicació del parc eòlic va ser recentment cremada pel gran incendi de l’agost de 2006’, ha assenyalat el portaveu de Salvem el Terraprim, ‘i, segons la Ley de Montes de l’Estat, els terrenys forestals incendiats s’han de mantenir en sòl rural i han de ser destinats a ús forestal com a mínim durant trenta anys’. ‘Entenem que construir-hi un parc eòlic significa canviar a ús industrials aquests terrenys i, per tant, això no és legal’, ha puntualitzat Gorbs, que també ha parlat de les greus afectacions a la fauna, la forta contaminació acústica i el procés d’erosió irreversible que provocarien els deu aerogeneradors.

Segons Salvem el Terraprim, la instal·lació d’aquests aerogeneradors obligarà a la construcció de nous vials d’accés de gran amplada, d’entre 5 i 10 metres i amb revolts de 32 metres de radi, ‘tot destruint camins ancestrals, marges de pedra seca i jaciments arqueològics’. ‘Finalment, i per acabar-ho d’adobar, les dades de vent amb les que s’ha elaborat l’estimació de producció energètica són escasses i de dues estacions situades més al nord i a més alçada, com són la de Roses i la de Colera’, ha explicat Gorbs. ‘Per tant, algunes dades que utilitza Endesa per comprovar la viabilitat del projecte de parc eòlic a la serra de Ventalló no són ni d’aquí’, ha finalitzat el portaveu de Salvem el Terraprim.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li