Els noranta-cinc anys d’‘El primer Nadal dels pastors’

0
1696

L’Associació els Pastorets de Figueres representa el 26, 29 i 30 de desembre l’obra de mossèn Rossend Fortunet i ja treballa per modernitzar-la de cara al centenari


 

El primer Nadal dels pastors és tot un clàssic a Figueres. La sarsuela escrita pel mossèn Rossend Fortunet i Busquets es va estrenar el dia de Nadal del 1923 al local de l’Odeón de la ciutat. Llavors, va ser el mossèn Fortunet qui va dirigir l’orquestra Principal de Peralada. D’aquella primera representació, enguany se’n celebren els 95 anys i els membres de l’Associació els Pastorets de Figueres, així com l’Orquestra Versàtile del Casino Menestral, ja ho tenen tot a punt per a les actuacions dels dies 26, 29 i 30 de desembre al Teatre Municipal el Jardí (18 h).

PASTORETS 2023. Segons explica el president de l’entitat, Ricard Sayeras, aquest 2018 han emprès «un camí de renovació amb la mirada posada al 2023», quan es celebrarà el centenari. Han començat per canviar el vestuari dels àngels i dels dimonis, a càrrec de Georgina Giacobbe. I, a partir d’ara, l’entitat procurarà substituir la resta de la vestimenta, així com els decorats, que es van elaborar amb motiu del 75è aniversari. A més, també es vol anar polint l’aspecte tècnic, la llum i la sonoritat. Amb tot, com detalla Sayeras, l’associació ja va fer una aposta per posar al dia l’obra quan va fitxar el director Ernest Ollero. «El nostre director s’hi trenca molt les banyes per actualitzar l’obra», i avança que l’actor empordanès Marià Llop també els està assessorant per als pastorets del 2023. Tot i la renovació, el text, un dels trets diferencial dels pastorets de Figueres, continuarà essent el mateix, malgrat que Sayeras reconeix que no és senzill: «És de vers alexandrí i en català una mica antiquat, que fa que sigui una mica complicat d’entendre per la gent».

UNA OBRA EXIGENT. El president assenyala l’esforç que requereix El primer Nadal dels pastors, que defineix com a «exigent». I és que els actors i les actrius amateurs, a part de saber actuar, han de saber cantar i més d’una vegada s’han d’intercanviar papers i personatges per manca de disponibilitat. En aquest sentit, Sayeras parla de les dificultats per a ampliar l’elenc d’intèrprets: «Ara els joves se’n van a estudiar fora i costa substituir els veterans de tota la vida, que s’han anat jubilant, com en Salvador Torres».

Hi ha una altra qüestió que no passarà desapercebuda: «Hem canviat papers que històricament havien estat interpretats per homes i hem incorporat dones», relata Sayeras. De fet, les figures més còmiques, els lladres d’en Farruc i en Grillat, les faran, per primer cop, dues noies. Una d’aquestes actrius és la filla de Ricard Sayeras, que, com rememora, «va començar fent de nen Jesús quan tenia set mesos i ara em substituirà en el paper que havia fet jo, el d’en Grillat». I és que l’ambient d’El primer Nadal dels pastors és ben familiar: «Com que és una cosa amateur, ocupa molt de temps i acabes arrossegant els fills, a vegades els nebots», conclou el president.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li