Els museus reivindiquen el seu ‘poder’

0
666

Demà se celebra el Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes i activitats per a tots els públics


Des de 1977 el Consell Internacional dels Museus (ICOM) celebra cada 18 de maig el Dia Internacional dels Museus. Una celebració pensada per sensibilitzar visitants i població sobre la seva importància. Per a aquesta edició l’ICOM ha escollit com a lema «El poder dels museus», i les propostes giren al voltant de la capacitat de transformar el món que els envolta, de provocar canvis positius en les seves comunitats. Ho fan a través de tres eixos: la sostenibilitat, la innovació en la digitalització i l’accessibilitat, i la construcció de comunitat a través de l’educació.

Tot i que el dia de celebració oficial és aquest proper dimecres, diverses entitats ja han celebrat alguns actes els darrers dies. El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera va oferir diumenge una ruta amb visita guiada fins a Cotlliure, per seguir les últimes passes del poeta Antonio Machado. L’Alfolí de la Sal es va sumar a la celebració de la Nit dels Museus i dissabte dia 14 va obrir les seves portes fins a les 11 de la nit. Una acció similar es va viure al Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries, on Jordi Canet va dirigir una visita guiada nocturna a la Cúria-Presó medieval.

18 DE MAIG. El MUME, el Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries i el Museu de l’Empordà són algunes de les institucions que obriran les seves portes de forma gratuïta al llarg de la jornada. Aquest últim també oferirà més activitats, com la visita comentada a l’exposició «Noves adquisicions (2019-2021)», a càrrec del director Eduard Bech, a partir de les 19 h.

MÉS ENLLÀ DE DIMECRES. Alguns museus, però, han decidit ampliar l’oferta durant aquesta setmana, com en el cas del Museu de l’Empordà, que obrirà les portes de forma gratuïta dissabte 21 i diumenge 22 de maig. A més, se celebrarà una taula rodona dijous 19 a les set de la tarda, anomenada «Conservació del patrimoni industrial», que comptarà amb Anna Sayeras, directora del Museu de la Tècnica de l’Empordà, Salvador Claret, director de la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret, Pepa Martínez, tècnica de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, i Carme Gilabert, directora de l’Ecomuseu – Farinera de Castelló d’Empúries. L’endemà hi ha una visita guiada amb espectacle de dansa urbana per diferents espais de la ciutat per conèixer els murals d’art urbà d’artistes com BL2A, Paula Bonet, Sònia Estévez, Nirvana Jiménez i Fert, a càrrec d’Anna Garcia Casals, i l’espectacle de dansa El arte de rebobinar, a càrrec d’Adrián Vega.

També hi ha activitats a l’Escala on dissabte 14 a les 10 de la nit el Museu de l’Escala començarà una visita guiada nocturna al Cementiri Mariner, guiada per l’historiador Gabriel Martín Roig.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li