Els lideratges d’una ciutat

0
992

Fa una setmana publicava al Diari de Girona l’article «Ciutats que funcionen, ciutats que no funcionen», en el qual reflexionava sobre el que he vist desprĂ©s d’anys de moure’m per moltes de les ciutats mitjanes del paĂ­s. En l’article exposava quins eren segons el meu punt de vista les quatre caracterĂ­stiques que tenen les ciutats que funcionen: un projecte a llarg termini compartit, un govern fort i estable (de coaliciĂł o no), uns lideratges socials potents i un planejament urbanĂ­stic clar i a llarg termini que faci que tothom s’hi sentĂ­ cĂČmode.

He rebut molts comentaris a aquest article els dies posteriors a la seva publicaciĂł. I a mĂ©s ha coincidit en el temps amb una interessant iniciativa que ha portat a terme l’Institut d’Estudis Empordanesos, la jornada «Repensem l’Empordà».

Una iniciativa molt necessĂ ria i que molta similitud amb el «Repensa Lloret» que vam fer fa dos anys per plantejar, entre tots, cap on havia d’anar el municipi turĂ­stic per excel·lĂšncia de la Costa Brava.

El mĂ©s interessant de tot Ă©s que sembla que, de mica en mica, la societat civil comença a veure que les ciutats, les comarques o el paĂ­s no poden anar a cop de volant i que cal un projecte sĂČlid que sigui compartit per la majoria de la societat. Amb projectes de quatre anys, amb idees brillants, les ciutats no funcionen. Cal traçar un horitzĂł clar que no canviĂŻ si hi ha canvi de govern. Cal que tots els ciutadans tinguin clar el perquĂš de les decisions i cap on es vol anar.

Que la gent comenci a veure que el futur de les ciutats depÚn de tots, no només és positiu, sinó que és imprescindible.

PerĂČ si ens hi fixem, tothom demana responsabilitat gairebĂ© en exclusiva als equips de govern, quan la societat civil organitzada hi tĂ© un paper molt determinant. On sĂłn els lideratges socials, culturals i econĂČmics de la ciutat? Aquesta pregunta tĂ© molta mĂ©s importĂ ncia del que pugui semblar.

Vivim en temps d’orfandat. De criticar perĂČ no de sumar. Les ciutats no poden dependre nomĂ©s del govern. Els governs sĂłn una peça mĂ©s. Imprescindible. La mĂ©s important. PerĂČ insuficient per uĂš les ciutats funcionin.

Les ciutats que funcionen tenen tambĂ© lĂ­ders socials al capdavant del teixit de la ciutat que estimen la ciutat, empenyen en el seu sector o Ă mbit d’actuaciĂł i acuiten el govern de torn. La seva tasca Ă©s imprescindible perquĂš les coses passin.

Si veieu que una societat no va gaire bĂ©, mireu mĂ©s enllĂ  del govern i pregunteu quins lideratges hi ha a la ciutat entre la societat civil organitzada. I potser s’entenen moltes coses.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li