Els infants de l’Empordà són els que tenen més càries de les comarques gironines

0
1482

El 44% dels alumnes de primària no tenen una salut bucodental òptima, segons les revisions fetes a les escoles el curs passat


 

Fer una bona prevenció per evitar problemes en un futur. Aquest és l’objectiu de programes com el de salut bucodental en infants, fet conjuntament entre el Departament de Salut i el d’Ensenyament. Professionals d’odontologia i estomatologia del sistema sanitari públic es coordinen amb el personal docent per fer pedagogia per una boca sana. A les comarques gironines, el programa inclou revisions a 17.252 nens i nenes dels 18.605 que hi ha a la regió sanitària. En cada cas, es lliura un informe a les famílies.

De les revisions fetes durant el curs 2017-2018 es constata que, a la demarcació, els alumnes de l’Alt Empordà i el Baix Empordà eren els que tenien un percentatge més alt de càries a la primària (43,87% i 44,96%, respectivament). Les dades contrasten amb el Pla de l’Estany, amb el 64% dels alumnes sans.

En el global de les comarques gironines, un 41% de l’alumnat de primer de primària tenia càries, un percentatge similar al del curs anterior, que se situava en el 40%. En el cas dels alumnes de sisè, la proporció era del 36%, un 2% més alta que al curs anterior.

Pel que fa a la càries activa, obturada o extreta, afectava una mitjana d’1,58 dents permanents i 3,73 dents de llet dels alumnes de primer, mentre que en els de sisè era d’una mitjana de 2,34 dents permanents i 2,08 dents de llet. Una altra dada curiosa és que als 12 anys el 42% dels alumnes ja no tenia cap dent de llet i, per tant, ja tenien les definitives.

Durant el curs passat es van analitzar 302 escoles i 99 d’aquests centres tenien el 50% o més de la meitat dels alumnes de primària amb una o més càries. L’Alt Empordà està al capdavant d’aquesta categoria amb un 38% de les escoles de la comarca amb més de la meitat dels alumnes amb càries. En casos així, el programa reforça la prevenció i uns bons hàbits amb activitats com Ensenya’m les dents, amb què s’introdueix el raspallat diari dental diari i es donen les pautes per seguir una dieta amb baix risc de càries.

CONSELLS PER A TOTHOM. Els consells als menors es poden estendre a tota la població. Per una salut bucodental bona (no només per prevenir la càries), els dentistes recomanen rentar-se les dents amb un dentífric amb fluor després de cada àpat, reduir la ingesta de sucres i tenir una alimentació equilibrada i saludable, no fumar, reduir el consum d’alcohol i visitar el dentista un cop l’any.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li