Els impostos i les taxes a Figueres pujaran el 2021 per actualitzar-los segons l’IPC

0
2058

Aproven inicialment les ordenances amb els vots del govern. L’oposició vota en contra i Cs presenta una esmena a la totalitat


L’Ajuntament de Figueres va aprovar ahir de manera inicial les ordenances fiscals per al 2021. El document va tenir el suport dels grups del Govern –ERC, PSC, Guanyem i Canviem–, mentre que l’oposició hi va votar en contra. El més destacable és que la majoria d’impostos i taxes pujaran per l’actualització de l’IPC (índex de preus al consum).

La setmana passada el Govern ja va avançar que «a Figueres l’IPC no es posava al dia des de l’1 de gener del 2015». Es justificava d’aquesta manera l’augment de la majoria d’impostos com ara l’IBI (impost de béns immobles) i altres taxes municipals. Tot i això, s’afirma que amb l’actualització, Figueres estarà a la zona baixa en aquest àmbit pel que fa a ciutats de més de 20.000 habitants de la demarcació de Girona.

Pel que fa a altres aspectes destacables de les ordenances, el 2021 les entitats bancàries hauran de pagar molt més que ara per tenir un caixer automàtic a la via pública. Es passarà dels 856 euros a l’any als 3.000. Una altra novetat serà la derogació l’any vinent de la taxa per la tinença d’animals domèstics.

El document aprovat també presenta una actualització del carrerer de Figueres. S’ha fet una adaptació dels carrers segons l’activitat comercial i s’ha posat al dia.

Per l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, «l’actualització de les ordenances fiscals és necessària per posar la ciutat al dia, per adaptar-la i per poder atendre millor les necessitats i els serveis dels ciutadans de Figueres».

JUNTS PER FIGUERES. El grup municipal de Junts per Figueres va votar en contra de les ordenances fiscals per l’any vinent. Junts parla «d’increments del 6,5% en impostos com l’IBI i en la majoria de taxes, i per altres no actualitzades des del 2015 l’augment és del 3,5%». També critiquen el Govern perquè diverses bonificacions del 95% de l’IBI passen a ser del 50%. És el cas de propietats que fan obres per a sistemes d’aprofitament elèctric de l’energia solar. Lamenten també la reducció dels descomptes en obres de remodelació de façanes d’edificis de més de 35 anys. I finalment, destaquen la disminució del 75% al 50% de l’impost de vehicles en aquells de segell ecològic i «l’alarmant» reducció del 95% al 50% de la bonificació de la llicència d’obertura de nous establiments.

El portaveu de Junts, Jordi Masquef, es pregunta: «Com pretenen dinamitzar la ciutat si a banda d’apujar impostos i taxes es dediquen a desincentivar el sector econòmic?». Junts demana la retirada del document i que es plantegi una proposta «ajustada a les necessitats reals de la ciutat».

CIUTADANS. En una altra interpretació del document, la del grup municipal de Ciutadans, el seu portaveu, Héctor Amelló, va dir que s’oposen «fermament a una pujada generalitzada del 6% de l’IBI i altres impostos municipals» Amelló va alertar: «Que no comptin amb nosaltres per continuar asfixiant amb impostos els treballadors, autònoms i empresaris i tornar-los a fer pagar una altra crisi». El regidor de Cs va demanar adaptar els comptes al context actual i creu que «és un error revisar a l’alça impostos en un context de recessió accelerat per la Covid-19». El liberal es va preguntar per què, segons ell, «la fórmula secreta del Govern d’esquerres per sortir de la crisi és fregir a impostos els ciutadans». El posicionament de Ciutadans passa per una esmena a la totalitat a les ordenances i demanen com a mínim la congelació dels impostos.

TRAMITACIÓ. L’aprovació és inicial. Ara s’obrirà un període d’exposició pública abans de l’aprovació definitiva de les ordenances. L’alcaldessa, Agnès Lladó, va admetre que l’any passat es van equivocar no actualitzant impostos i va defensar que l’Ajuntament no pot perdre més poder adquisitiu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li