Els esports aquàtics, a l’expectativa

0
1197

L’activitat a les instal·lacions d’entitats com el Club Nàutic l’Escala o el GEN Roses torna amb comptagotes


Des del dia 2 de maig la tornada a l’activitat física a l’aire lliure és una realitat que s’ha fet ben palpable, sobretot, a carrers i corriol del país. L’Alt Empordà no n’ha estat cap excepció, però com a comarca costanera que és la pràctica esportiva, aquí, també mira cap a l’aigua. Com amb tot, però, la tornada ressegueix unes pautes graduals i restringides al context d’alerta que impera aquests dies.

Així ho indiquen des del Club Nàutic l’Escala, que apunten que des de l’inici de l’anomenada fase 0 «comença a haver-hi una mica d’activitat al club». «D’una banda, en les franges que es pot fer activitat esportiva (l’Escala té més de 5.000 habitants) comença a venir gent al port per fer exercici físic, i per l’altra, ja està permès que els propietaris visitin les seves embarcacions per efectuar comprovacions de seguretat i manteniment, sempre que es trobi al mateix terme municipal on resideixi el propietari, pel que també s’estan acostant alguns armadors a comprovar l’estat de la seva embarcació». Ara bé, l’oferta d’activitat esportiva, al club escalenc, o s’ha vist anul·lada o reconvertida: «Pel que fa a l’oferta d’activitat esportiva, encara resta tot aturat, però durant aquests dies de confinament hem celebrat la I Regata Virtual de l’Escala, que ha permès que els aficionats a la vela del club continuessin en contacte amb l’esport de la vela i entre ells malgrat la distància. De cara a les properes fases de la desescalada, la intenció és anar recuperant les activitats esportives que oferim habitualment, sempre que estiguin permeses i seguint amb les recomanacions de l’autoritat competent», concreten des de l’entitat nàutica. Sense anar més lluny, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicat en data 10 de maig, en el seu article 7.2.a preveu que en la fase 1 es permeti la nàutica d’esbarjo a les persones residents a la província que surtin a navegar des del seu club.

PENDENTS DEL BOE. On també està tornant l’activitat tímidament és a Roses. Ho subratlla David Miralta, director del GEN Roses, que reconeix que aquests dies des de l’entitat viuen expectants del que es publica finalment al BOE, tot i que en comparació amb l’etapa de confinament absolut ja hi ha hagut algun progrés significatiu. «Des del passat dia 2 podem utilitzar el medi natural, i els nostres nedadors federats hi poden nedar dins les franges indicades, que no és el mateix que banyar-s’hi», explica Miralta, que tot seguit afegeix que en el cas de la vela el context és molt diferent: «A causa de les restriccions per franges que hi ha, les hores per fer vela no són les més adequades, ens restringeixen molt». No obstant això, aquests dies a les aigües que banyen la badia de Roses ja s’han deixat veure diversos esportistes més enduts per la il·lusió de poder practicar el seu esport que per fites competitives, tenint en compte les males condicions de vent dels horaris permesos.

Un estiu amb seguretat, l’objectiu

El clímax d’activitat en entitats com el Club Nàutic l’Escala o el GEN Roses s’assoleix durant l’etapa estiuenca, que és quan es concentra un gran volum d’esportistes i de persones que practiquen alguna modalitat aquàtica. Quan resta un mes i mig per a l’inici d’aquesta estació, i amb el procés de desescalada a l’inici, els clubs ja treballen a consciència en cas d’un hipotètic escenari favorable: «Tot dependrà de les restriccions o limitacions que hi hagi vigents de cara a l’estiu, però estem treballant i estem preparats per implementar els protocols de seguretat destinats a reduir la transmissió del virus seguint les recomanacions del sector. Per tant, la intenció és poder recuperar totes les activitats que puguem i fer-ho amb les màximes condicions de seguretat i higiene», detallen des de l’entitat escalenca, que també apunten que durant aquests mesos estivals tenen previst unes activitats que giraran, en cas de poder fer-se, al voltant de tres eixos: «la formació, la diversió i la prevenció».

D’altra banda, el club empordanès també treballa de cara al casal d’estiu amb propostes lúdiques i multiactivitat per a joves d’entre 4 i 18 anys, així com els habituals cursos de vela. A més, l’entitat té previst organitzar activitats de petit format, unes propostes esportives per poder gaudir del mar amb grups reduïts i reduir, així, els riscos. Es tracta d’activitats de vela lleugera, creuer, stand up paddle o caiac, entre altres, per a grups de fins a sis persones i una durada d’un o cinc dies, a escollir.

Qui també treballa de cara a l’estiu és el GEN Roses. «Considero que del que ens hem de preocupar més és d’aquesta nova normalitat, no tant de les fases. Adaptar-nos a la normalitat que arriba és bàsic, i per això faran falta mesures, primer de tot», assenyala Miralta.

Des de l’entitat, que ha hagut d’aplicar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) als seus treballadors, tenen previstos els casals d’estiu, aixoplugats per uns protocols estrictes de seguretat que en aquests moments s’estan ideant. «Treballem perquè es puguin fer amb les màximes garanties sanitàries, però tot dependrà de com avancem tots plegats en la lluita contra aquesta pandèmia».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li