Els diputats de la Mancomunitat

0
1317

La Mancomunitat de Catalunya (1914-1925) va ser la primera institució política autòctona de l’època contemporània amb vocació de ser l’embrió d’un autogovern. Això ara és reconegut per tothom. I també comença a ser un organisme polític conegut per un públic ampli, sobretot d’ençà de la commemoració del seu centenari. Hi havia, però, aspectes encara poc atesos, com és la identitat dels diputats que en van formar part. Es coneixien bé, això sí, les figures principals, com ara els seus dos primers presidents, Enric Prat de la Riba i Josep Puig i Cadafalch, i també d’altres polítics que arribaren a ser rellevants aleshores o posteriorment. Ara bé, la immensa majoria dels 233 diputats elegits al llarg dels anys 1911-1923 eren uns veritables desconeguts, a vegades fins i tot en els seus àmbits locals o de districte.

La intenció de cobrir aquesta mancança flagrant va ser l’objectiu del projecte Diccionari biogràfic dels diputats de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925), dirigit per Josep Santesmases i qui signa aquest article, i elaborat per una cinquantena llarga d’historiadors i historiadores organitzats per cinc coordinadors territorials. Un projecte que ara ha pres concreció en un gruixut llibre editat per la Diputació de Barcelona. Rarament un diccionari (concebut gairebé sempre com un treball de síntesi) ha exigit un volum d’investigació tan gran com ha estat en aquest cas. La clau d’aquesta recerca reeixida ha estat la implicació d’un equip de gent vinculada a centres i instituts d’estudi d’arreu del Principat de Catalunya; cosa que ha estat possible gràcies a l’Institut Ramon Muntaner i a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, els organismes impulsors d’aquest projecte de llarg reconegut iniciat el 2014.

En la nòmina de diputats d’origen empordanès hi figuren noms molt coneguts com els de Josep Irla, Miquel Santaló o Josep Pla i d’altres que no ho són tant, tot i haver estat polítics destacats de l’època, posem per cas Ramon Noguer, Carles Jordà, Martí Inglès o Paulí Geli. Tots plegats han estat biografiats per un equip que a l’Alt Empordà era integrat per Josep Colls, Jusa Juanola, Erika Serna i Ferran del Campo; i que al Baix Empordà va comptar amb Jordi Gaitx (que fou el coordinador de totes les comarques gironines), Jordi Bohigues, Joan Palomes i Lluís Bonada.

A part de les biografies dels diputats i les presentacions dels directors i promotors, hi ha un estudi preliminar d’Albert Balcells sobre l’estructura i el sistema electoral de la Mancomunitat; a cada veu s’inclou una bibliografia específica del biografiat i al final del volum hi ha una bibliografia general i el llistat dels diputats pels districtes i anys en què foren escollits.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li