Els desperfectes del temporal a l’Escala superen els 5 milions d’euros

0
708

L’Ajuntament de l’Escala creu que s’haurà d’incrementar la xifra de 5 MEUR anunciada aquest dimarts per la Generalitat com a primera estimació per refer el passeig. L’alcalde del municipi, Estanis Puig, ha explicat que la llevantada ha fet evident que cal aixecar un nou passeig, perquè l’actual està bombat per sota. A més de la zona que va desaparèixer, arrossegada per les onades, el consistori ha detectat fissures i esquerdes en altres parts del passeig. De moment, el consistori ha prohibit la circulació a l’indret i el pas dels vianants a les zones més afectades. L’alcalde ja ha dit que tenir arranjat el passeig per aquest estiu és difícil.

Tot i que a primer cop d’ull les destrosses de la llevantada a l’Escala no siguin tan evidents com en altres parts de la Costa Brava, el cert és que la reparació del passeig serà una de les actuacions més costoses que s’hauran d’emprendre al litoral. I és que el temporal del cap de setmana ‘ha posat en evidència’, segons ha ressaltat Puig, la fragilitat del passeig, construït a principis dels anys 60.

A més del pany d’uns 100 metres que l’aigua va –literalment- arrencar, l’Ajuntament ha detectat nombroses fissures i esquerdes a la zona nord del passeig, que s’estén entre l’avinguda Ave Maria, la Casa Gran i el restaurant ‘El Roser’. ‘Tocant al nucli antic, el passeig s’ha trencat pel mig i hi ha esquerdes profundes’, ha declarat l’alcalde.

I ha afegit: ‘I si es mira la paret des del mar, es veu com hi ha llocs amb forats’. D’altra banda, l’Ajuntament també ha detectat que a tocar de la piscina s’ha descalçat bona part del passeig. De moment, el consistori està balisant la zona per impedir que hi circulin els cotxes, i també està prohibint el pas de vianants a determinades àrees del passeig.

L’alcalde de l’Escala ha recordat aquest dimarts que no hi ha cap altra solució que refer el passeig de cap i de nou. Segons ell, actuar només a la zona afectada seria posar un pedaç, que no solucionaria els problemes estructurals del passeig. ‘El més assenyat és posar números a un passeig que té 800 metres de llargada per 10 d’amplada i fer un plantejament integral’, ha indicat.

El consistori escalenc està acabant d’elaborar un informe per trametre a Política Territorial (PTOP) on s’evidencia ‘la precarietat’ del passeig en aquells llocs on no s’ha enfonsat. Estanis Puig ja ha avançat que el pressupost per refer tot el passeig serà ‘important’ i que la xifra de 5 MEUR anunciada per la Generalitat segurament es quedarà curta quan es tinguin els corresponents informes tècnics sobre la taula.

Cost importantíssim

‘Fer un mur de formigó, forjats i terraplenar tot l’indret, o bé aixecar columnes per permetre que el mar passi per sota el passeig, tindrà un cost importantíssim’, ha ressaltat Puig. L’alcalde també ha afegit que, a més, caldrà tenir en compte que el nou passeig ‘haurà d’incloure un plantejament nou en superfície per integrar-se amb l’entorn, els hotels i els edificis’.

L’alcalde també ha admès que serà difícil tenir arranjat el passeig per aquest estiu. Tot i això, ha instat les administracions a treballar perquè ‘si es disposa d’un calendari sobre la taula, la gent podrà entendre la situació de provisionalitat’.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li