Els danys provocats per la llevantada de l’1 de març pugen a mig milió d’euros

0
1314

Tot i que el Departament de Costes tramitarà les reparacions d’urgència, no és segur que es puguin acabar abans de l’estiu


 

El Departament de Costes calcula que reparar els danys provocats per la llevantada del passat 1 de març a la Costa Brava costarà entre 500.000 i 600.000 euros. El delegat del Servei de Costes del Ministeri a Girona, Jordi Planella, explica que els municipis més afectats són els de l’Alt Empordà, i destaca els casos de Colera, Portbou, Cadaqués i l’Escala. Planella diu que el Departament té previst tramitar «d’urgència» els projectes de reparació, però no pot garantir que tot es pugui enllestir abans de l’estiu. «Quan el Consell de Ministres ens ho aprovi, tindrem un termini d’un mes per començar les obres i moltes actuacions ens agafaran en temporada i, si no es poden fer, s’hauran de realitzar a partir de l’octubre», assenyala Planella.

El delegat de Costes explica que els danys són «pocs» però «costosos d’arreglar». En aquest sentit, detalla que han caigut alguns penya-segats, s’hauran d’instal·lar malles i fer aportacions de sorra en platges com la d’Empúries, que «ha quedat molt destrossada». L’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, confia que el Ministeri actuarà d’urgència, però avança que si no fos possible afrontar-ho abans de l’estiu, ho assumiria el consistori de manera subsidiària.

Puga assegura que la zona està molt malmesa i que, en part, creuen que el problema és fruit de l’espigó que s’hi va construir als anys noranta. «Sempre perden sorra per les llevantades, però com que aquesta ha estat més forta, l’efecte ha sigut més greu», detalla. Per això l’Ajuntament també ha demanat a Costes que treballi per buscar-hi una solució definitiva més enllà de les aportacions puntuals perquè es puguin regenerar de manera autònoma. I en el cas del front marítim, l’Ajuntament ja va anunciar que reclamaria a l’empresa que va dur a terme l’obra que reparés els desperfectes perquè les peces que van saltar no estaven correctament ancorades. Puga ha explicat que ja han fet la primera reunió i que la previsió és que abans de Setmana Santa s’hagi arreglat.

Per la seva banda, l’alcalde de Colera, Lluís Bosch, ha explicat que el temporal va tenir efectes sobretot a les zones del litoral properes a la platja, i va afectar penya-segats. «Estem convençuts que s’hi actuarà aviat perquè si això es manté així molt de temps pot generar problemes de seguretat», alerta Bosch.

Pel que fa a altres punts del litoral, les destrosses s’han limitat a aportacions de sorra i de brutícia als passejos, que les brigades municipals ja s’han encarregat de netejar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li