Els danys provocats pel Gloria superen els 3,5 milions d’euros

0
1476

Entre el diumenge i el dijous els Bombers van atendre 153 serveis relacionats amb el temporal a la comarca


Registres de pluja acumulada inèdits en els últims 80 anys (i que a les cotes més altes hi han portat la primera nevada de la temporada), onades que han esquitxat edificis de fins a 20 m i ràfegues de vent que han superat els 100 km/h. L’Alt Empordà és una de les zones més afectades pel Gloria, un temporal de tres dies i que els experts titllen d’«extraordinari». Entre diumenge i dijous de la setmana passada, els Bombers van atendre 153 serveis a la comarca, i malgrat que hi ha pobles que encara no han pogut quantificar tots els danys, ja se sap que les pèrdues econòmiques a la contrada superaran els 3,5 milions d’euros.

Tot i que en altres punts de Catalunya el mal temps hi va començar el diumenge 19, a l’Alt Empordà la borrasca hi va esclatar la nit de dilluns a dimarts. Durant tres dies els seus efectes es van anar succeint. I malgrat que dijous a la tarda el cel ja es va anar destapant, Protecció Civil va mantenir l’alerta del Pla Inuncat per risc d’inundacions fins aquest diumenge (dia 26) al migdia.

Entre els municipis més afectats hi ha Cadaqués, Vilajuïga, l’Escala i Sant Pere Pescador, on es va desbordar el Fluvià. Arreu de la costa, però, el mar va engolir les platges, va negar vies urbanes i va inundar baixos d’immobles. Davant d’aquesta situació, molts municipis ja estan avaluant conjuntament la possibilitat de demanar que es declari zona catastròfica tot el litoral català. A més, el Gloria va deixar centenars d’anècdotes, com la dels dos operaris que van haver de ser rescatats amb un helicòpter del sostre d’una excavadora, a Bàscara.

En termes municipals, el Consell Comarcal ha vehiculat una primera quantificació dels danys, que a l’hora de tancar aquesta edició arribaven als 3.424.627,31 euros [vegeu el quadre]. El recompte s’ha tramès a la subdelegació del Govern espanyol, que ja ha avançat que obrirà alguna línia d’ajuts. Mentrestant, ahir el delegat del Govern, Pere Vila, va visitar l’Escala i Sant Pere per continuar fent balanç. I la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, també ha anunciat que impulsaran un pla específic per pal·liar les conseqüències del temporal, i que prioritzaran els municipis afectats a l’hora de concedir les ajudes turístiques.

Paral·lelament, la IGP (indicació geogràfica protegida) Poma de Girona i l’Associació de Fructicultors de Girona han demanat a l’Administració que faci una anàlisi en profunditat de l’episodi i ajudi els productors de l’entorn del Fluvià a complementar el que percebin de les assegurances. I Unió de Pagesos ha demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua que sigui sensible a les millores que reclama a Peralada per resoldre les freqüents crescudes de l’Orlina, que també es van repetir.

COMUNICACIONS COL·LAPSADES. En termes de mobilitat, l’afectació més important va ser dimarts al matí a l’AP-7 i l’N-II, que van quedar completament bloquejades perquè el Govern francès va tallar l’A-9 a França a causa de la neu [vegeu la pàgina següent]. Un tall que va coincidir amb un accident entre tres camions a l’AP-7, a l’altura de Figueres. La situació es va resoldre el mateix dimarts al migdia, però amb el pas de les hores els ajuntaments van anar tallant més vies per inundacions o per risc de riuades. La C-260 a Castelló d’Empúries i a Roses, la GIV-6226 a Garrigàs, la GIP-5129 a Borrassà, la GIV-6302 a l’Armentera o la GIV-6303 a Sant Pere van ser algunes de les més afectades. A més, durant dos dies va ser obligatori l’ús de cadenes per circular per la GI-501 entre Agullana i la Vajol. I el temporal també va afectar la circulació ferroviària. Dimarts al matí l’R11 va començar a patir retards entre Maçanet i Figueres, dimecres es va interrompre completament la circulació de trens entre Figueres i Portbou per falta de tensió, i també la connexió d’alta velocitat amb França per inundacions a la Catalunya del Nord. I malgrat que dijous el servei es va anar restablint, entre Portbou i Girona encara ahir només hi circulava un comboi per hora i sentit.

SENSE LLUM, NI CLASSES. L’afectació elèctrica també va ser important. El vent i les riuades van malmetre torres i línies en diversos punts de la comarca, i això va deixar milers d’abonats sense llum. En alguns casos van ser caigudes puntuals, però en altres la interrupció s’hi va allargar hores i, en el cas de l’Escala, fins i tot dies.

Mentrestant, centenars de menors es van quedar tres dies a casa perquè els centres escolars no van obrir les portes. Dimarts a mig matí molts centres ja van recomanar als pares que poguessin que recollissin els alumnes. I dimecres i dijous les llars d’infants, les escoles i els instituts ja no van obrir perquè els ajuntaments van seguir les recomanacions del Departament d’Interior, que va apostar per «limitar la mobilitat en zones no urbanes i en aquelles vies secundàries que en un moment donat poden acumular aigua i generar perill».

  • Pots consultar els efectes del temporal, aquĂ­.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li