Els danys del Gloria ja superen els 4,5 MEUR però no es demanarà la zona catastròfica

0
1552

Generalitat, Diputació i Estat es coordinaran perquè els ajuntaments només hagin de presentar una sol·licitud d’ajuts


Amb les dades recollides aquesta setmana, el Consell Comarcal va difondre ahir una nova quantificació dels danys provocats pel temporal Gloria a l’Alt Empordà. 4.584.013 euros és la xifra actualitzada, però encara no és definitiva perquè, tal com explica la presidenta comarcal, Sònia Martínez, els pobles més petits no tenen tècnic cada dia, i això els ha impedit presentar totes les memòries valorades. En qualsevol cas, Martínez ja avança que, tot i els desperfectes, hi ha comarques molt més afectades que l’Alt Empordà, motiu pel qual «nosaltres de moment no considerem que sigui una zona catastròfica».

Ahir al migdia es va fer un Consell d’Alcaldes extraordinari convocat precisament per parlar del Gloria. Els responsables municipals van demanar als representants de les administracions supramunicipals que s’unifiquin les subvencions. I el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ja els va avançar que hi haurà una coordinació entre els consells comarcals, l’Estat, la Generalitat i la Diputació. «Separant a cada un el que li toca, intentarem que no s’hagin de demanar diferents ajuts, sinó que amb una sola petició coordinem tots els ajuts de les diferents administracions», va explicar Noguer.

Per la seva banda, el delegat de la Generalitat a Girona, Pere Vila, va confirmar que la cobertura dels danys serà «màxima», i va dir: «Intentarem que abans de dos mesos ja tothom pugui tenir una certesa de com ho ha de presentar [la documentació per demanar els ajuts] i com ho rebrà, que és el més important».

En aquest sentit, el Govern espanyol ja ha confirmat que a partir d’aquest divendres (dia 7) començarà a transferir els primers diners, i que d’aquí a 4 mesos espera haver desembutxacat el 80% dels ajuts. Mentrestant, però, els ajuntaments ja poden anar avançant les tasques de reparació més urgents, fins i tot a les lleres dels rius i riberes. I aquest cap de setmana municipis com Llançà, Sant Pere Pescador, Castelló d’Empúries o Roses han organitzat jornades de voluntariat per netejar les platges afectades per la borrasca.

Paral·lelament, el Consorci de Compensació d’Assegurances ha començat a tramitar més de mig miler de sinistres a les comarques gironines. El seu representant a la demarcació, Jordi Triola, recorda que per poder reclamar cal tenir assegurança. Demana «paciència» als clients, però creu que les indemnitzacions no trigaran gaire a arribar.

L’R11 ES RECUPERA. En termes de mobilitat, també s’ha anat restablint la normalitat. Totes les carreteres que s’havien hagut de tallar s’han anat reobrint al llarg de la setmana, i precisament ahir es va restablir la freqüència habitual de la línia R11 de Rodalies de Catalunya, que enllaça Barcelona amb Figueres i Portbou. Fins diumenge, només hi podia circular un tren cada hora per sentit perquè entre Caldes de Malavella i Maçanet de la Selva només es podia fer servir una via.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li