Els cereals, en «situació crítica»

0
793

Des d’Unió de Pagesos (UP) alerten que no es tracta d’una situació puntual, sinó que fa anys que dura


 

La sequera que afecta les comarques gironines preocupa els pagesos de la demarcació. La falta de pluges ha portat al fet que les llavors que s’han plantat no neixin bé, malgrat que la terra segueix sent humida en capes subterrànies. El problema és que la zona superficial ha quedat molt seca i el cereal no es desenvolupa. Des d’Unió de Pagesos (UP) alerten que no es tracta d’una situació puntual, sinó que fa anys que dura.

Davant d’aquesta situació crítica, el sindicat obre la porta a fer un «canvi d’hàbits» a l’hora de plantar. El coordinador d’UP a les comarques gironines, Xavier Frigola, declara: «Potser ens haurem de començar a plantejar sembrar llavors de cicle més curt que no necessitin tant temps i poder recollir abans».

Per zones, les més afectades són els sembrats de l’Alt i el Baix Empordà, la Selva i el Pla de l’Estany. En canvi, l’afectació de la sequera és menor a comarques com la Garrotxa i el Ripollès, on no es planta tant de cereal. El fet que la recollida vagi tard implica que la collita no sigui com s’espera. Això significa que es pot perdre bona part de la inversió que s’ha fet, i per tant que el pagès es vegi obligat a estrènyer encara més el marge de benefici que en pugui treure.

PAGESOS EN CRISI PERMANENT. Unió de Pagesos assenyala la importància d’aconseguir una «bona collita» per tal que el pagès pugui «seguir endavant». El sector fa referència a les grans inversions que ha d’assumir el pagès i al fet que no es puguin permetre males collites. Per això es parla de crisi permanent. Frigola assegura que una mala collita suposa un «sotrac molt important».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li