Els centres d’Amazon de l’Empordà i Ribesaltes, projectes complementaris

0
1472

La multinacional del comerç electrònic estĂ  enllestint la construcciĂł dels dos magatzems: el del Far d’EmpordĂ , ha d’obrir a principis d’aquest any


El centre d’Amazon al Logis Empordà ja té les obres pràcticament acabades i està previst que obri a principis d’aquest any. El magatzem, que s’ha aixecat damunt d’una superfície de 85.000 metres quadrats —amb possibilitat de doblar l’espai—, es va començar a construir al maig de l’any passat al Far d’Empordà, una localització que la multinacional del comerç electrònic va escollir estratègicament amb l’objectiu de proveir França, i sobretot la Catalunya del Nord, on el gegant té problemes per instal·lar-s’hi. Tot i així, només uns mesos després i malgrat l’oposició de diversos sectors, la companyia va tancar un acord per edificar un nou magatzem de 5.000 m2 a Ribesaltes, a tocar de Perpinyà. Dos centres, per tant, que han de ser «complementaris» i que han de permetre a la companyia posicionar-se a banda i banda de la frontera mentre creix el debat —i també l’oposició— sobre el model de comerç en línia.

El centre de Ribesaltes ha de funcionar com una mena de magatzem intermedi on arriben les entregues dels centres logístics propers i després es reparteixen per la zona. «Ens van dir “si resistiu a la implantació d’Amazon a Ribesaltes, anirà a Figueres”, però no és la nostra resistència el que els frena, sinó el factor geoestratègic», explica Eric Le Balier, membre d’Alternatiba66, un dels col·lectius opositors. «Tot fa pensar que el magatzem de Figueres, que és més gran, ha d’alimentar el de Perpinyà, tal com passa a tot arreu, perquè és el sistema d’Amazon: fer grans magatzems i després d’altres de més petits», assenyala Le Balier.

CENTRES «INTERCONNECTATS». Le Balier reconeix, d’altra banda, que els dos centres logístics estaran interconnectats i seran «complementaris». També ho admet el president de la Cambra de Comerç de Perpinyà, Laurent Gauze, que és adjunt a l’alcaldia de Ribesaltes i vicepresident de la Comunitat Urbana de Perpinyà-Mediterrània: «Al principi pensàvem que podia ser una competició, però seran totalment complementaris i me n’alegro que es puguin fer tots dos, perquè és una manera de tenir més connexió».

Per a Gauze, l’aparició del gegant logístic al territori no ha de suposar una destrucció dels llocs de feina, tal com argumenten els opositors, i veu la seva arribada com una oportunitat per al territori, però també per als joves que volen incorporar-se al món laboral. Una opinió, aquesta, molt distant de la que té Le Balier: «Avui sabem que hi ha 18.000 llocs de feina destruïts com a cost de la implantació d’Amazon i que, als Estats Units, per un lloc de feina en aquesta companyia, n’hi ha quatre que desapareixen. La gent poc a poc ha anat prenent consciència i no només s’hi oposen els ecologistes».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li