Els canvis a cinc dispensaris de l’ABS de Bàscara no agraden gens als alcaldes

0
1304

Salut diu que la mesura farà guanyar temps de dedicació a l’assistència i es millorarà el treball en equip


 

El Departament de Salut ha reestructurat els horaris de visites als dispensaris locals de Camallera, Sant Miquel de Fluvià, Garrigàs, Pontós i Palau de Santa Eulàlia, municipis inclosos a l’àrea bàsica de salut (ABS) de Bàscara. Això ha comportat que els consultoris concentrin les visites en menys dies a la setmana però en una franja horària més llarga.

La mesura no ha agradat als alcaldes afectats però segons la directora de l’Institut Català de la Salut (ICS), Sara Rodríguez, això «permet guanyar temps per a l’assistència», ja que s’intenta que «els professionals es desplacin al menys possible en la jornada laboral» entre poble i poble. Els veïns dels municipis creuen que això és una reducció de l’atenció sanitària i els alcaldes coincideixen amb el Departament de Salut que hi ha una falta de metges a tot Catalunya i que en un futur se’n podria veure afectada la cobertura sanitària local.

Es dona el cas que, dels quatre metges que treballen a la zona, un ha demanat una reducció de jornada del 30% i això ha comportat buscar una substitució. Aquesta reducció de jornada ha arribat en el moment de la reestructuració. L’ICS assegura que els nous horaris no impliquen disposar de menys recursos humans, sinó que es tracta d’una pura coincidència. Tot i això, la direcció de l’ICS a Girona admet que costarà trobar substitut del metge que ha demanat la reducció perquè a Catalunya hi ha un dèficit de metges.

L’alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, veu amb preocupació la falta de professionals i tem que si hi hagués un trasllat que no se substituís podria comportar una despoblació dels municipis. Salut, però, s’ha compromès a augmentar l’atenció domiciliària en els 11 municipis de l’ABS de Bàscara. L’any passat ja van augmentar notablement aquestes assistències, un 22,20% en medicina i un 26,30% en infermeria.

L’ABS de Bàscara té una població de 4.311 habitants. Hi treballen tres metges de medicina familiar i comunitària amb una ràtio de 1.234 pacients cadascun i un pediatre a dedicació parcial amb 618 infants assignats.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li