Els búnquers de la Jonquera, Agullana i Darnius seran béns culturals d’interès local

0
1598

Amb aquesta nova catalogació s’obren noves vies de finançament destinades a la conservació patrimonial


Avui a les sis de tarda se celebra el ple del Consell Comarcal de l’Alt Empordà on s’aprovarà la catalogació dels búnquers d’Agullana, Darnius i la Jonquera i la Masia de Can Descals de Darnius com a béns culturals d’interès local (BCIL).

Aquesta nova classificació permet obrir nous canals de finançament que en permetin la conservació. La proposta inclou 12 búnquers i 2 trinxeres circulars que formaven part d’un sistema complex de defensa. Aquestes construccions es van fer l’any 1943, època en què es van edificar adaptant-se al terreny on es construïen, i això els atorga certes singularitats que els converteix en zones molt emblemàtiques. Els edificis compten, a més a més, amb molts altres elements i obres complementàries; algunes desaparegudes i altres amagades o previstes i no realitzades.

El conseller comarcal de Cultura i Memòria Històrica, Josep Maria Bernils, considera que «amb aquest acord posem en valor alguns dels búnquers més significatius de la zona fronterera. Es tracta de donar-los un segell de garantia que, a més, n’afavoreix la protecció. Però això no és el final de res, al contrari: és l’inici d’un projecte més ambiciós que ha de passar per gestionar la seva senyalització i recuperació –o fins i tot la rehabilitació, si fos possible– per tal de fer-los visitables».

Es tracta d’un procés que han de fer conjuntament els tres municipis implicats i, sobretot, amb el Memorial Democràtic de la Generalitat. A més, s’ha de comptar amb la complicitat dels propietaris dels terrenys on s’ubiquen. A partir d’aquí, si es vol aconseguir el finançament, és indispensable la gestió que s’ha aprovat avui: la inscripció en el Catàleg de Patrimoni Cultual de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, Bernils afegeix: «Personalment, m’agradaria recuperar un vell projecte de museïtzació d’una part d’aquestes construccions, a l’estil del Parc dels Búnquers de Martinet, a la Cerdanya, però per arribar-hi ens calen recursos».

CAN DESCALS. El mas, situat a Darnius, data del 1577. És un edifici ben conservat amb teulada de dos vessants i una àmplia escalinata d’entrada amb sis escalons, i presenta una garita de guàrdia, construcció que fa pensar en els masos fortificats de la zona, que en èpoques convulses de zona de frontera es fortificaven.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li