Els bombers donen per extingit el foc que ha cremat més de 400 ha del cap de Creus

0
1388

El terme municipal més afectat ha estat el del Port de la Selva (296,64 ha), però les flames també van devastar una superfície important de Llançà (75,97 ha) i de la Selva de Mar (43 ha). D’aquest terreny, 402,28 ha estan dins del Parc Natural del Cap de Creus


Tres dies de patiment, més de 300 persones desallotjades, cinc ferits lleus i més de 400 hectàrees cremades. Aquest és, a grans trets, el balanç de l’incendi forestal que aquest cap de setmana ha arrasat la costa que voreja el cap de Creus. A l’hora de tancar aquesta edició alguns efectius dels bombers continuaven controlant la zona. Durant tota la nit i part del matí d’ahir havien remullat el perímetre del foc, i al migdia van començar a guardar les mànegues que encerclaven la zona afectada, amb la previsió de donar-lo per extingit avui dimarts. Segons els Agents Rurals, s’han cremat 415,61 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal. El terme municipal més afectat ha estat el del Port de la Selva (296,64 ha), però les flames també van devastar una superfície important de Llançà (75,97 ha) i de la Selva de Mar (43 ha). D’aquest terreny, 402,28 ha estan dins del Parc Natural del Cap de Creus.

LA CRONOLOGIA DELS FETS. El foc va començar el divendres a les 13.25 h a la zona del Cau del Llop de Llançà. Les investigacions dels Agents Rurals apunten que va estar provocat per una burilla, i la tramuntana va atiar les flames ja des del primer moment. D’aquest primer focus, el flanc dret es va obrir a contravent cap a la zona del coll del Perer (en direcció a l’ermita de Santa Elena), mentre que el flanc esquerre es va propagar cap a la vall de Santa Creu. Ja divendres a primera hora de la tarda es van evacuar les urbanitzacions del Beleser, Santa Isabel i Vall de Santa Creu, i al cap d’una estona també el monestir de Sant Pere de Rodes. Paral·lelament, es van tallar la carretera GI-612, que porta al Port de la Selva, la GIP-6041 (Vilajuïga) i la GIV-6121 (el Port de la Selva) en els dos sentits de la marxa, i la GI-613 des de Roses cap al Port de la Selva. Els ajuntaments de Llançà i el Port de la Selva van habilitar diversos punts d’acollida per a les persones desallotjades.

Cap a les cinc de la tarda, quan bombers, ADFs, mossos, SEM, agents rurals i policies locals ja tenien centenars d’efectius sobre el terreny, Protecció Civil de la Generalitat va activar l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya INFOCAT. I malgrat que una setantena de dotacions dels bombers, amb l’ajuda de tots els altres cossos, van treballar intensament durant tota la nit, la retirada dels mitjans aeris i el canvi de direcció del vent, amb component oest, van portar una matinada crítica. Es van generar diversos focus secundaris, i un va obrir el flanc esquerre. Això va obligar a desallotjar també la primera línia de cases de les urbanitzacions Mas Dos, Perebeua i Barlovent, així com una masia i 120 persones que estaven allotjades al càmping Port de la Vall. En total, hi va haver 350 desallotjats. I també es van confinar les urbanitzacions de Fener de Dalt, Mas d’Estel i Mas Fumats, així com la Selva de Mar.

Dissabte a la tarda, els efectius van centrar els seus esforços en el cap de l’incendi, que continuava avançant cap a la Selva de Mar i la vall de Santa Creu. La gran quantitat de focus secundaris i rebrots, així com l’absència de carreteres a la zona, continuaven complicant molt les tasques d’extinció, però els bombers van aconseguir mantenir el foc a l’interior del perímetre i evitar que creixés. Davant d’aquesta situació, a partir de la mitjanit es va obrir l’accés als veïns de Santa Isabel, Beleser, Perabeua, La Mora i Les Mores. El confinament de la Selva de Mar i l’evacuació de la Vall de Santa Creu i Mas Ferres van continuar fins diumenge, i Sant Pere de Rodes no va reobrir fins ahir.

Durant la segona nit, la baixada de la temperatura i l’augment de les humitats relatives va permetre als bombers refredar el perímetre i arribar a punts on no havien pogut accedir durant el dia. Així, van poder perimetrar tot l’incendi amb línia d’aigua i, a primera hora del matí de diumenge, el van donar per estabilitzat. Diumenge al migdia Protecció Civil ja va passar el pla INFOCAT a situació de prealerta, però el dispositiu es va mantenir sobre el terreny durant tot el dia, fins que a les vuit del vespre van donar el foc per controlat.

Les tasques d’extinció van comptar amb la participació d’una vuitantena de dotacions terrestres dels bombers, que van comptar amb el suport de maquinària pesant i de 16 mitjans aeris. I entre divendres i dissabte, el SEM va fer un total de cinc assistències, de caràcter lleu, a efectius del dispositiu d’extinció: quatre bombers i un ADF.

SENSE TELÈFON NI INTERNET. El Port de la Selva i la Selva de Mar es van quedar tot el cap de setmana sense connexió telefònica. Això vol dir que els veïns no només no tenien telèfon, sinó que tampoc Internet ni wifi. Una situació que, en plena temporada turística i amb pràcticament totes les carreteres tallades, va provocar problemes a diversos establiments i restaurants, ja que els clients que no tenien diners en metàl·lic o Bizum actiu no podien pagar les seves consumicions al moment.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li