Els alcaldes de l’Alt Empordà planten cara al mapa eòlic proposat per la Generalitat

0
814

El Consell d’Alcaldes de l’Alt Empordà ha avalat aquest vespre l’estudi comarcal per a la implantació de parcs eòlics, que proposa concentrar els aerogeneradors al corredor de l’AP-7. Dels 58 alcaldes que han votat, només el de Boadella i les Escaules, Emili Santos, ha emès el seu vot desfavorable. Precisament, Santos (ICV) és el delegat territorial de Medi Ambient a Girona i el seu poble no apareix al mapa eòlic que la Generalitat ha posat sobre la taula. La presidenta del Consell Comarcal, Consol Cantenys, ha dit que el resultat de la votació dóna força perquè el territori defensi el seu model davant la Generalitat. Membres de Salvem l’Empordà s’han manifestat abans de l’inici del consell.

El Consell d’Alcaldes d’aquest dimarts ha comptat amb una assistència gairebé total. Dels 68 municipis que hi ha a l’Alt Empordà, 59 han assistit a la reunió, tot i que un dels alcaldes ha marxat abans de la votació. Sobre la taula només hi havia un únic punt de l’ordre del dia: avalar o no l’estudi que el Consell Comarcal, el CILMA i l’Ajuntament de Figueres van encarregar sobre la implantació de parcs eòlics a la comarca.

L’estudi, elaborat per l’Institut Cerdà, proposa concentrar els futurs aerogeneradors en dotze municipis, compresos entre Figueres i la Jonquera, i que es troben a tocar del corredor viari de l’autopista AP-7. El document ressalta que aquest sector permetrà implantar diversos parcs eòlics, que sumarien un màxim de 265 megavats (MW) de potència i generarien prop del 10% del consum energètic de la comarca.

Precisament, l’Alt Empordà concep aquest estudi com la punta de llança a l’hora de fer sentir la seva veu davant la proposta de la Generalitat. El mapa eòlic del Govern inclou set municipis de l’Alt Empordà (dels quals, només tres coincideixen amb l’informe comarcal) i abraça també una zona compresa dins el massís de l’Albera, un espai protegit per la Xarxa Natura 2000.

Aquest vespre, la gran majoria dels alcaldes presents al Consell han ratificat l’informe Cerdà. En total, el document ha rebut 46 vots a favor, onze abstencions i només un vot en contra. Qui l’ha emès ha estat l’alcalde de Boadella i les Escaules, Emili Santos (ICV). Precisament, Santos és el delegat del Departament de Medi Ambient a Girona i el seu municipi no apareix al mapa eòlic de la Generalitat, però sí a l’estudi de l’Institut Cerdà.

La presidenta del Consell Comarcal, Consol Cantenys, ha assegurat que ‘l’ampli suport’ que ha rebut l’estudi dóna forces a l’hora de presentar-lo davant la Generalitat per negociar que es canviï el mapa eòlic. ‘Sabem que la tramuntana és un valor que cal aprofitar per generar energia, però també volem escollir quina ha de ser la ubicació dels futurs parcs’, ha ressaltat Cantenys.

La presidenta del Consell Comarcal també ha dit que, independentment que alguns alcaldes no s’hagin mostrat en desacord amb el mapa eòlic de la Generalitat, el que compta és que tampoc s’han oposat a la proposta comarcal. ‘El més important és que hi ha consens, i el que caldrà ara és analitzar amb detall el mapa eòlic del Govern per veure on es troba el marge de negociació’, ha dit Cantenys.

A partir d’ara, el Consell Comarcal enviarà l’estudi a Energia i esperarà poder-se reunir amb els seus representants. ‘Des del Departament, sempre se’ns ha dit que atendran les demandes del territori’, ha indicat Cantenys. A més, el document comarcal també s’adjuntarà a les al·legacions que els municipis afectats pel mapa eòlic poden presentar en els propers dies.

Consol Cantenys també ha recordat que l’estudi elaborat per l’Institut Cerdà rebutja frontalment el projecte de miniparcs eòlics que l’empresa Gamesa pretenia portar a terme a 32 municipis de la comarca. ‘Sempre hem dit que, al nostre parer, aquest projecte era un macroparc extensiu al territori’, ha indicat Cantenys.

D’altra banda, pel que fa al model de gestió que proposa el Consell, basat en la corresponsabilitat comarcal, la presidenta ha indicat que aquest debat es deixa per a més endavant. ‘De moment, s’ha acordat com a concepte, però esperarem a tenir projectes de parcs eòlics sobre la taula per abordar-lo a fons’, ha conclòs Consol Cantenys.

Abans de l’inici del Consell d’Alcaldes, membres de Salvem l’Empordà s’han manifestat davant la sala on s’havia de celebrar la reunió. Els manifestants han lluït pancartes on es podien llegir lemes com ‘Respecte per l’Empordà’, ‘Cap agressió a l’Albera’ o ‘Per la v(n)ostra dignitat’, en protesta pel mapa eòlic presentat pel Govern de la Generalitat.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li