Els alcaldes creuen els dits

0
765

Va ser una nevada històrica força inusual, segons els experts, però el cas és que el caos es va apoderar de molts punts de la comarca i de la resta del país el 8 de març de l’any passat. Falta de subministrament elèctric durant hores o dies, talls de carreteres i la paciència dels ciutadans al límit. Gairebé un any després del temporal la majoria d’alcaldes altempordanesos admeten que els ajuts han arribat amb comptagotes i, en molts casos, les promeses han estat només paraules.
A dia d’avui, prop d’una vintena de poblacions de l’Alt Empordà encara estan pendents de rebre els grups electrògens promesos per Protecció Civil. El Govern català va aprovar subvencions per generadors i per revisar els plans d’emergència a principis de desembre del 2010, coincidint amb els canvis a l’Executiu, però arribats al pic de l’hivern encara no es pot comptar amb molts mitjans.
L’alcalde de Cadaqués, un dels municipis més afectats, diu que encara han de cobrar uns 8.000 euros d’ajuts. Joan Borrell admet que en cas d’una altra nevada com la del març “preparats no n’estem, però segurament canviaríem moltes coses. Una d’aquestes és la comunicació de la nostra carretera. Ja ha quedat estipulat amb Protecció Civil que nosaltres no podem quedar aïllats”. D’altra banda, a l’Escala es queixen perquè Fecsa-Endesa els va prometre un grup electrogen per abastir el CAP i la llar d’avis i encara l’esperen. L’alcalde, Estanis Puig, ha explicat que el consistori ja ha adquirit aquest generador “pagant de la nostra butxaca. Nosaltres ens hem hagut d’espavilar”. En un altre municipi, a Vilafant, el Departament d’Interior va aprovar l’any passat la compra d’un grup electrògen però l’alcaldessa, Consol Cantenys, ja ha dit que “nosaltres no l’hem rebut encara”.
Abans de l’estiu els alcaldes de l’Alt Empordà es van reunir amb els representants de Fecsa-Endesa per fer balanç dels treballs de reconstrucció de la xarxa elèctrica. Es va quedar per una segona trobada a la tardor del 2010 però aquesta no s’ha produït. El conseller de Medi Ambient de l’Alt Empordà, Joan Vilahú, diu que “la reunió s’havia d’haver fet entre el setembre i l’octubre de l’any passat, però encara no ens han convocat”. Vilahú explica que de cara a un altre temporal de neu de les mateixes característiques hi ha hagut una revisió important dels plans d’emergència dels municipis però que en el cas del subministrament elèctric, les mancances continuen perquè s’han posat torres molt similars a aquelles que van quedar afectades”.
A aquestes alçades, però, Fecsa-Endesa considera que “ha fet els deures”. La reconstrucció de la xarxa elèctrica es va donar per acabada a l’estiu, abans de la data prevista”, explica el responsable de comunicació de la companyia, Oriol Osan. L’elèctrica també confirma que els municipis altempordanesos han demanat per carta generadors per casos d’emergència en determinats punts clau de la població.De fet, va ser la mateixa companyia qui va sol·licitar aquesta planificació. Osan considera que “fa un any se’ns va exigir resposta, però una gran majoria de municipis no té plans de contingència”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li