Els Aiguamolls de l’Empordà atenen un total de 2.140 animals durant el 2019

0
1098

Gairebé la totalitat d’animals atesos són ocells, un 84%, seguit de lluny de mamífers (8%) i rèptils (7%)


Els centres de fauna de la Generalitat van atendre l’any passat un total de 22.513 animals, fet que representa un nou rècord absolut d’entrades i un 32,3% més que l’any anterior. D’aquests 22.513, 2.140 animals van ser atesos a la comarca, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

LES CAUSES. Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, les causes d’aquest increment tenen relació amb els episodis de calor intensa, que provoquen la caiguda de més polls dels nius. De fet, gairebé la totalitat d’animals atesos són ocells, un 84%, seguit de lluny de mamífers (8%) i rèptils (7%). La causa més comuna és la caiguda del niu o la impossibilitat de volar, detectada en 10.684 dels exemplars atesos. Les captures il·legals han causat l’entrada de 2.026 animals i els traumes, 1.667.

SET CENTRES. Les dades ens donen els resultats dels set centres propis de la Generalitat. En concret: Torreferrussa, Vallcalent, Canal Vell, Aiguamolls de l’Empordà, Pont de Suert, Delta de l’Ebre i Molí de les Fonts. Però a més d’aquests centres, l’ens manté una col·laboració amb altres centres gestionats per diverses entitats, per a la recollida, la cria i el tractament de diverses espècies. I un d’aquests és el centre de recuperació i reproducció en captivitat de tortugues mediterrànies del nucli de l’Alt Empordà, és a dir, el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (ATA), que hi ha al municipi de Garriguella.

PROGRAMES DE CRIA. Des de la Generalitat s’impulsen projectes de cria en captivitat, per després alliberar els animals. Aquest any s’està treballant en programes de cria, i alguns es porten a terme a la comarca, com ara els del cranc de riu autòcton, el fartet, el samaruc espinós, la rabosa de riu, el llopet de riu, el tritó del Montseny, el tritó palmat, la tortuga d’estany, la tortuga mediterrània, el trencalòs, el xoriguer petit, la trenca i el visó europeu, entre altres. Els experts recorden que si els animals no estan ferits és millor no tocar-los, i que si detectem algun problema, hem de posar-nos en contacte amb el Cos d’Agents Rurals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li