Els agricultors demanen que s’aturi la reintroducció del voltor negre a l’Empordà

0
592

Presenten una reclamació al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i a cinc ajuntaments de la comarca


L’associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha enviat un escrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, i als ajuntaments d’Albanyà, Cabanelles, Navata, Sant Llorenç de la Muga i Terrades, per demanar que s’aturi la reintroducció del voltor comú (Gyps fulvus). Alerten que és una amenaça per a la ramaderia extensiva, i lamenten que la comunitat Pioneers of our Time ha implantat un projecte de reintroducció a la finca Les Vinyes (Cabanelles-Albanyà) sense comptar amb el seu sector, que en pot resultar molt perjudicat.

«Malauradament, cada vegada és més habitual observar imatges del voltor comú apostat a les teulades de les granges empaitant els animals, causant-los estrès, que pot derivar en avortaments, amuntegaments o caigudes per barrancs», expliquen a través d’un comunicat. I tot recordant que els cinc municipis afectats apleguen un total de 86 granges, afegeixen: «En altres ocasions ataquen bestiar viu que pastura, com cries acabades de néixer, i fins i tot en algunes ocasions les mateixes mares».

Els agricultors recorden que el voltor negre és l’espècie d’au rapaç de més envergadura d’Europa, i que davant la falta d’alimentació sol buscar menjar per subsistir en els ramats. Des del JARC alerten que en territoris com el Pallars Jussà o l’Alt Urgell la població d’aquesta espècie s’ha doblat en els últims 10 anys, i és motiu de multitud de reclamacions. I avancen que a la demarcació de Girona ha experimentat un creixement del 700%.

Els Joves Agricultors i Ramaders expliquen que en els últims anys les poblacions de fauna salvatge, tant cinegètica com protegida, han experimentat un augment de densitats «desmesurat» per «mancances en la seva gestió», i que això ha provocat «grans afectacions, especialment en l’activitat agrària». Per això creuen que s’ha de tenir en compte el potencial de creixement de l’espècie comuna, i la seva compatibilitat amb el del voltor negre, que ofereix valors alts de reproducció a altres zones de l’Estat Espanyol, com al Parc Nacional de Cabañeros o al de Monfragüe.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li