Els advocats tanquen el congrés de Figueres demanant reformes a la justícia

0
725

El castell de Sant Ferran de Figueres ha acollit aquest dissabte la cloenda del 3r Congrés de l’Advocacia Catalana que durant tres dies ha reunit més de 300 professionals amb l’objectiu d’intercanviar experiències i posar en comú tot allò que preocupa a la professió. A través d’una trentena de ponències, els advocats han plantejat iniciatives com la possibilitat de canviar la norma que qui perd un judici paga. ‘Moltes vegades perdre un judici no vol dir que no tinguis raó en plantejar-lo sinó que simplement hi hagut una valoració contrària. Des del món de l’advocacia es vol que els costos només es paguin en cas de temeritat’, ha explicat el degà del Col·legi d’Advocats de Figueres, Jaume Torrent.

‘I també s’ha plantejat una cosa molt important i innovadora’, ha continuat Torrent. ‘En els processos penals en què el ministeri fiscal mantingui una acusació durant temps i que després no pugui sostenir per falta de proves, o pel que sigui, doncs també demanarem que sigui el ministeri fiscal qui assumeixi els costos del judici’, ha assenyalat el degà del Col·legi d’Advocats de Figueres. ‘Via pagament per part de l’Estat o com es vulgui. Però que estigui també dins el criteri de temeritat’, ha puntualitzat Torrent, que ha destacat també la importància que ha tingut la figura de la mediació en molts dels debats d’aquest 3r Congrés de l’Advocacia.

‘Per primera vegada hem vist que hi havia una aposta seriosa per implementar la mediació com un sistema alternatiu de resolució de conflictes’, ha comentat el degà del Col·legi d’Advocats de Figueres, que s’ha mostrat partidari igualment d’instaurar un sistema ‘lògic’ de promoció dels jutges. ‘No pot ser que hi hagi unes oposicions totalment obsoletes com les actuals i que l’únic resultat que portin és que hi hagi una dificultat extraordinària per accedir a la carrera judicial’, ha lamentat Torrent. ‘I, d’altra banda, hi hagi després una facilitat extraordinària en ser jutge substitut, amb les descompensacions que això crea’, ha insistit el degà del Col·legi d’Advocats de Figueres.

Una de les conclusions dels advocats participants al Congrés de l’Advocacia és que el món judicial s’ha de canviar de dalt a baix. ‘S’han d’aplicar millor les noves tecnologies i les comunicacions a través d’Internet i s’ha de posar en marxa la nova oficina judicial’, ha reflexionat Torrent, que ha reclamat a les administracions competents que apliquin criteris d’eficiència en el funcionament dels òrgans judicials per tal d’alleugerir la Justícia. Segons el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Josep Canício, és totalment ‘injust’ atribuir als lletrats l’excés de litigis que hi ha als Jutjats.

‘Interposar recursos és totalment lícit i ho fem en l’exercici de la responsabilitat del nostre dret a la defensa’, ha recordat Canício, que ha afegit que els advocats ‘som els primers en voler corregir els problemes de la Justícia però això s’ha de fer buscant criteris d’eficiència en el funcionament dels òrgans judicials’. El president del Consell de l’Advocacia Catalana s’ha ofert a participar en la reforma de l’Administració de Justícia i s’ha mostrat disposat a fer un exercici ‘d’autocrítica’ deixant clar però que ‘els advocats no tenim la culpa de la lentitud de la justícia ni de la congestió dels Jutjats’.

El desenvolupament del 3r Congrés de l’Advocacia Catalana a Figueres ha estat qualificat de ‘perfecte’ pel president del Consell, que ha felicitat al Col·legi d’Advocats de Figueres i especialment al seu degà, Jaume Torrent, pel dinamisme del certamen i perquè ‘ens hem sentit extraordinàriament ben acollits’, ha assegurat Canício, per afegir que el Congrés continuarà a través dels blocs que s’han penjat a la pàgina web www.congresadvocacia.cat, alguns dels quals es mantindran oberts fins el gener del 2010.

‘Hem volgut fer un Congrés atractiu que potenciés la participació i crec que aquest objectiu l’hem assolit, tal i com demostra l’elevada participació en els blocs de debat’, ha assegurat el degà dels advocats de Figueres, Jaume Torrent. El Congrés celebrat a Figueres s’ha destacat també per l’organització de diverses activitats lúdiques i culturals com ara un cicle de cinema jurídic, la Fira de l’Advocacia o un curs de tast de vins, entre d’altres iniciatives.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li