Els 200 rostres d’Empordoneses

0
1644

La Casa Empordà acull una selecció d’obres del cicle i una instal·lació amb retrats d’Àngel Reynal


 

Un nombrós públic no es va voler perdre, el dissabte 6 de juliol al matí, la inauguració de l’exposició «La Comunitat» a la Casa Empordà de Figueres, en el marc d’Empordoneses. Una mostra col·lectiva organitzada amb motiu de la 10a edició del cicle, que consisteix en una selecció retrospectiva de quaranta peces de diferents artistes i disciplines que s’han pogut veure al llarg de les 9 edicions anteriors. Pilar Farrés, coordinadora d’Empordoneses, i l’historiador de l’art Enric Tubert s’han encarregat de comissariar «La Comunitat». En paraules d’Enric Tubert: «Es tracta d’aconseguir un conjunt que, com a tal, suposi una proposta expositiva coherent des del punt de vista conceptual i representatiu de la varietat de propostes exposades en les edicions anteriors».

ELS PROTAGONISTES, RETRATS. L’espai de Casa Empordà està presidit, però, per una instal·lació de nova creació, també amb el títol de «La Comunitat», ideada per la mateixa Pilar Farrés a partir de les 358 imatges del fotògraf Àngel Reynal. Reynal ha fotografiat molts dels protagonistes, gairebé 200, un total de 179, que han format part del cicle al llarg de l’última dècada: tant artistes com patrocinadors i públic. De cada un dels protagonistes se n’exhibeixen dos retrats.

El resultat és fruit de sis mesos de feina, en què Farrés i Reynal han celebrat diverses convocatòries públiques per fer les fotos. El fotògraf explica què va demanar als convocats a cada sessió: «Vaig proposar-los, de manera inesperada, posar davant la càmera mostrant un gest que els definís. A banda, als escriptors els vaig demanar escriure en un vinil una frase o una paraula, i als artistes plàstics, una manifestació pictòrica. La intenció era submergir-nos en el seu interior per trobar allò que, inconscientment, no ens mostres a través de la seva obra». I Reynal afegeix: «Hi ha, però, un segon joc, que es produeix quan passem a l’interior de la instal·lació i ens convertim no només en espectadors, sinó que també som observats per aquests personatges. Per tant, ens trobem davant d’un doble fenomen, el d’observar i el de ser observats».

ÀNGEL REYNAL

ACTE D’INAUGURACIÓ. La inauguració va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó; i els parlaments del regidor de Cultura Alfons Martínez, que va destacar «la capacitat d’Empordoneses, al llarg dels anys, per establir aliances amb diferents entitats de la ciutat per un objectiu comú»; i el director del Museu de l’Empordà, Eduard Bech, qui, en la mateixa direcció, va assenyalar «el gran poder de convocatòria entre artistes gironins que té el cicle».

La mostra es podrà visitar fins a l’1 de setembre. L’horari de visita és de dilluns a dissabte, de 9 a 20 h, i els diumenges, de 10 a 15 h. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li