Ella ens va salvar. Carta als reis

0
1644

«Ella ens va salvar, en temps de confinament la cultura es va colar a les llars per a transformar-les» escriu la guionista i escriptora Elisenda Guiu a la Nadala d’enguany que edita la fundació Carulla. L’article m’ha portat a pensar que és necessari més que mai cuidar la cultura i aquelles persones i entitats que la fan possible, per això he redactat una carta als reis mags: Estimats reis mags, us escric per demanar-vos tot allò que crec que necessita una institució cultural i les persones que hi treballen per esdevenir una eina de valor per la comunitat, perquè ara més que mai s’ha vist que la cultura és necessària i, per tant, tenir unes institucions culturals preparades, actives i amb recursos esdevé un bé essencial com ho pot ser la sanitat.

El primer que demano és garantir una gestió eficient per assolir una entitat prospera i sostenible, des de la triple dimensió social, econòmica i mediambiental. Per fer-ho, cal articular una estratègia global on l’eix vertebral se centri en poder convertir les dades en coneixement útil per a la seva gestió, alhora que pel desenvolupament dels projectes culturals actuals i futurs. Essent coneixedors de les dades, es podran definir objectius realistes, adequats i mesurables, implementant així les eines necessàries per a l’avaluació i identificant l’impacte. Per això demano la incorporació i el treball amb un CRM cultural que ha de permetre establir relacions amb la base social i els púbics (la comunitat) i poder definir estratègies de creixement.

El segon lloc, el que demano és cuidar les persones. I fer-ho a escala interna amb les persones treballadores de la cultura i en l’àmbit extern amb els públics. En l’àmbit intern, la creació d’espais d’escolta, de treball compartit i formació contínua han de ser les bases per crear un entorn de treball dinàmic, d’aprenentatge i eficient. La gestió i interpretació de les dades anteriorment descrita ha de servir per desenvolupar un pla de públics i audiències que ens permeti arribar a més persones i millorar la relació amb elles per personalitzar l’experiència de les propostes i serveis que ofereix tota entitat cultural.

La tercera cosa que demano és incorporar el viratge digital i poder crear un entorn en línia global, és a dir, de gestió, d’aprenentatge i divulgació, així com de comunicació eficient, per això cal proporcionar un espai digital amb serveis, eines i continguts per fer front a una comunitat cada vega més digital, crear una plataforma virtual entesa com un entorn d’aprenentatge obert i segur on tothom qui vulgui pugui gaudir i participar de tot el contingut que pot oferir l’equipament és el que necessita tota institució cultural, i el que els demano.

La quarta cosa que demano és dotar de les eines necessàries perquè l’entitat cultural pugui actuar com a connectora, és a dir, pugui incorporar partenariats i aliances amb entitats de visió similar i abast local i nacional que complementin la proposta de valor de la institució i facin possible el treball en xarxa com a vehicle per implementar de forma reeixida nous programes, projectes i estratègies. Per fer-ho, cal temps i recursos per explorar i identificar grups d’interès diversos amb qui establir aliances estratègiques per fomentar la cultura en totes les seves expressions i dimensions.

Per últim, demano un espai per poder innovar i crear, un espai de treball estratègic centrat en la innovació oberta permanent dotada d’una eina de gestió estratègica que permeti de manera simultània visualitzar, analitzar i gestionar els serveis i les propostes presents i futures. Una nova àrea que treballa a dos nivells: optimitzar els productes, serveis i propostes que es porten a terme actualment i per l’altra inclou projectes de futur centrats en la innovació, nous serveis, propostes de valor per poder-los avaluar, testar i implementar.

Si ens doteu d’aquests cinc elements, això ens permetrà crear entitats sostenibles i de referència en la gestió, però també proposar una programació cultural diversa, global i innovadora capaç d’arribar a un ampli sector de la comunitat. Deixem un any que ens ha fet repensar-ho gairebé tot, fins i tot aquelles coses que ja donàvem per descomptades, tot i ser optimistes, no podem ingenus i sabem que no tot anirà bé, però hem de tenir força per no rendir-nos i seguir treballant! Per això i perquè no sóc ingenu i teniu prou feina a repartir il·lusió entre els més petits, prego que feu arribar aquestes demandes a les persones responsables dels espais i entitats culturals, ja sigui d’ens municipals, comarcals, provincials o nacionals, perquè ho tinguin present. Un país sense cultura no té futur ! Molt bon any i moltes gràcies!

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li