Eleccions plebiscitĂ ries, o no

0
1201

A poc més d’un mes d’unes de les eleccions més trascendents dels darrers anys, comencem a veure quines opcions polítiques i en quins formats concorreran a les urnes.

És cert que seran unes eleccions clau. Després de cinc anys de procés i amb l’autogovern suspès per l’aplicació de l’article 155 i mig govern a la presó i l’altre a l’exili. Aquestes eleccions seran, sens dubte, extraordinàries.

Però, podem parlar d’eleccions plebiscitàries? Segurament, molt menys que en les eleccions del 27 de setembre de 2015.

Enguany, seran importants pel panorama desastrós amb el qual concorrerem a les urnes, perquè no deixaran de ser un judici a aquests cinc anys de procés i també, perquè a causa del seguiment mediàtic, seran unes eleccions amb una alta participació. Tot i així tenen menys ingredients de plebiscit d’allò esperat, per diversos motius:

El més rellevant és que no hi haurà llistes unitàries en cap dels diferents bàndols; tota l’oferta electoral estarà a sobre la taula, a diferència del 27-S. Això obliga els diferents partits a fer una campanya que, més enllà dels punts comuns acordats, parli de polítiques en general i que competeixin fins i tot entre blocs.

També, però, seran menys plebiscitàries perquè, almenys en el camp independentista, no hi ha un horitzó de futur compartit clar. El 27-S, aquest horitzó era molt clar: independència en divuit mesos. Ara, hi ha un horitzó immediat. La recuperació de les institucions catalanes i l’alliberament dels presos, però no està tan clar si es comparteixen els objectius a mitjà i llarg termini.

Veurem com avancen els propers dies i cap on vira la precampanya però tot ens indica que aquesta campanya serà determinant i les eleccions molt importants, però potser menys plebiscitàries del que ens pensàvem fa uns dies. La resposta en un mes i escaig.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li