El XXVII Festival Terra de Trobadors desembarca a la platja d’Empuriabrava

0
1798

Aquest cap de setmana el municipi acollirà prop de 40.000 visitants, tal com es va registrar en les passades edicions


 

Una vuitantena d’actrius i actors de la companyia Alma Cubrae, membres del club d’arc Sant Celoni i de DespertaFerro i altres entitats, van oferir l’espectacle del desembarcament del 27è Festival Terra de Trobadors (TDT) de Castelló d’Empúries. El desembarcament és el tret de sortida d’aquest, ja tradicional, esdeveniment medieval i representa l’arribada de les forces del futur comte d’Empúries, a la platja. Aquesta recreació forma part del context històric escollit per l’edició del Festival Terra de Trobadors d’enguany, el període del comte Malgaulí. El certamen començarà divendres, 8 de setembre, amb l’acte inaugural a la basílica però dissabte es va poder fer un tast del que serà enguany. L’espectacle es va fer dissabte passat al vespre, la platja petita d’Empuriabrava. Tal com explica la història, Malgaulí, a la mort del seu pare el comte Ponç Hug IV, torna de Sicília per ser coronat. En fer-ho, el seu vaixell comtal és atacat per pirates moriscos que infestaven les aigües de la riba mediterrània, i aborden el vaixell comtal. Quan s’adonen del rang del més il·lustre dels passatgers i del seguici militar que l’acompanya, ja és massa tard.

XXVII TERRA DE TROBADORS. Tal com avançava HORA NOVA la setmana passada, i informen els organitzadors, aquesta serà l’edició del festival “més espectacular dels darrers anys amb trenta-cinc espectacles programats”. Enguany, els espectacles d’obertura i clausura estaran dirigits per Martí Torras i a banda del desembarcament, es representaran altres escenes com ara la subhasta d’esclaus, el torneig medieval o les batalles campals. Del 8 al 10 de setembre es faran fins a 200 funcions, que es repetiran al llarg del cap de setmana, per explicar el context històric del festival. L’alcalde del municipi, Salvi Güell, va manifestar que aquest tipus d’espectacles són la “base” del festival.


D’altra banda, una de les novetats més destacades és que hi haurà venda de piment –una beguda medieval aromàtica feta amb aigua, mel i espècies– a totes les tavernes. L’altra novetat serà que hi haurà música en directe al gran torneig medieval a càrrec de la companyia Berros de la Cort. També cal destacar que aquesta edició se celebrarà els 700 anys de la fundació del convent de Sant Domènec amb conferències i xerrades temàtiques.
En l’edició d’aquest any, l’organització ha volgut potenciar el cicle de música culta.

“SÓ DE LOHN”. El Festival Terra de Trobadors té una gran i curada oferta de concerts musicals de petit, mitjà i gran format. Enguany el cicle musical estarà dedicat a la música sacra. L’any passat es va inaugurar el cicle So de Lonh, que té una clara voluntat pedagògica i divulgadora de lesmúsiques medievals. En aquesta segona edició del cicle, cal destacar tres de les activitats vistes. Una de les quals serà el curs de cant gregorià a càrrec den Juan Carlos Asensio. Aquest curs és gratuït i es farà divendres, 8, de 18h a 21h, i dissabte, 9, de 10h a 13h, al Convent de Santa Clara de Castelló d’Empúries. Les incripcions es poden fer a: musica.castellodempuries@gmail.com.

D’altra banda, es farà un concert de cant gregorià a càrrec de l’ensemble SCHOLA ANTIQUA i un concert de polifonia Dulces resonabat sonus de l’ensemble Locus Desperatus. Ambdós concerts a la Basílica de Santa Maria.

Seguint la temàtica del XXVII Festival Terra de Trobadors el cicle dedica les seves activitats a la música litúrgica de l’edat mitjana, per commemorar les set dècades del convent de Sant Domènec.

CICLE DE CONFERÈNCIES. Pel que fa al cicle conferències Miquel Pujol i Canelles, s’obrirà amb la conferència de Josep Maria Gironella sobre el convent de Sant Domènec i la posterior presentació de la revista Mot So Razo, del centre d’Estudis Trobadorescos, a càrrec de Míriam Cabré. D’altra banda, els doctors en història, Francesc J. Gómez i Eduard Juncosa oferiran conferències. També es presentarà el llibre El judici final. So, imatge, litúrgia. Escena amb Maria Carmen Gomez-muntané, Eduardo Carrero, Sadurní Martí i Jordi Canet.

Tal com sentenciava l’alcalde de Castelló d’Empúries, durant la presentació de la programació musical i acadèmica d’enguany, Salvi Güell, “el Terra de Trobadors no s’entendria sense aquest apartat acadèmic i de música culta. No som un festival medieval més, som una referència de rigor històric que té en compte la creació de l’època.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li