El verd nadalenc i l’Alt Empordà

0
1400

Existeix una tradició de recollida de productes del bosc a Catalunya que es dona a l’època de Nadal: a aquest grup de plantes se l’anomena, popularment, el verd nadalenc.

La molsa és el producte forestal més utilitzat i extret del medi natural per aquestes dates. Hi ha, però, la creença generalitzada que les molses estan protegides i que no es poden recollir ni tan sols per a ús domèstic; en realitat no és així, sempre que es tinguin unes consideracions.

D’aquesta manera, el Departament d’Agricultura va fer unes recomanacions l’any 2012 en les quals establia uns requisits per tal de poder recol·lectar-ne, i convé que tothom les conegui per poder fer una correcta extracció o per conèixer amb quines proteccions específiques es poden trobar.

Les dates a les quals es fa aquesta recollida són principalment entre Tots Sants i Nadal, i el límit de recol·lecció de caire domèstic es va estipular en 4 m2. Es poden recollir superfícies contínues inferiors a 1 m2, de manera que quedi una superfície igual o superior a l’extreta en el terreny i repartida homogèniament; no s’ha de malmetre el substrat, amb un màxim de 3 cm de profunditat, i s’han d’utilitzar eines adequades que no causin danys a l’entorn.

Tampoc no es pot recollir en fonts i aigües epicontinentals on la molsa estigui i/o pugui estar en contacte amb aigua en el període d’avinguda ordinària, als marges i talussos amb pendents pronunciats i exposats al solell, ni en terrenys forestals que hagin patit un incendi forestal en els darrers 10 anys.

Per a la població en general tot és molsa, però de molses n’hi ha moltes i es considera que fins a 66 espècies serien recol·lectades ocasionalment o accidentalment. Per tant, respecte a la molsa s’ha de ser curós i no recollir-la en zones de protecció amb plans rectors vigents on figurin restriccions a aquest aprofitament, com per exemple els PEIN (Decret 328/1992), al Parc Nacional d’Aigüestortes i l’estany de Sant Maurici i totes les reserves naturals integrals de Catalunya, com també a les zones on són presents les espècies estricament protegides del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya segons el Decret 172/2008, que tothom pot consultar.

A l’Empordà hem de tenir present que aquesta normativa protegeix específicament alguns tipus de molsa als espais d’interès natural del cap de Creus, als penya-segats de la Muga i al massís de l’Albera.

Respecte a les molses, s’ha de ser conscient que compleixen funcions ecològiques molt importants: es troben a la base de les cadenes alimentàries; actuen com a embornals de CO2; emmagatzemen gran quantitat d’aigua en els boscos; absorbeixen nutrients minerals de l’aigua de pluja i eviten que es perdin; aturen els processos d’erosió del sòl; són de les primeres plantes que creixen després d’un incendi; constitueixen un hàbitat òptim per a la germinació de llavors de plantes, ja que proporcionen humitat però no les ofeguen, i serveixen d’aliment o refugi per moltes espècies de petits animals, o per la construcció de nius o caus d’animals més grans.

A més a més de les molses i l’avet com a grans exponents de l’ornamentació nadalenca, a Catalunya, el vesc, el grèvol i el galzeran són altres plantes silvestres emprades durant les festes de Nadal per ornamentar el pessebre o la llar.

El vesc és una planta parasitària que viu en arbres de fulla caduca, i té unes baies arrodonides de color blanc que són l’aliment d’algunes espècies d’ocells a l’hivern, i és per això precisament que és una planta que cal conservar, però en la seva majoria, el vesc que es ven als mercats de Nadal prové de fora de Catalunya.

Una altra planta que es pot trobar al medi és el boix grèvol, un dels ornaments que més s’associen al Nadal; de petits fruits vermells i fulles punxegudes d’un verd brillant n’ha esdevingut tot un símbol i apareix com a motiu recurrent en la iconografia d’aquests dies. Tradicionalment hi havia la creença que era una planta protectora dels mals auguris. Això, però, va comportar una davallada de les seves poblacions i finalment el grèvol va ser protegit per l’Ordre de 28 d’octubre del 1986, que va estipular la prohibició de la seva recol·lecció en qualsevol forma.

Com a curiositat podem mencionar que és una planta dioica, això vol dir que existeixen exemplars mascle i altres femella, i només aquests últims donen el fruit vermellós que coneixem. Val a dir que aquestes boletes vermelles són tòxiques per a les persones si s’ingereixen, però en canvi són aliment per diverses espècies de fauna; aquest és un altre dels motius pels quals és protegida, ja que la seva importància és cabdal en l’ecosistema de la muntanya mitjana mediterrània.

El boix grèvol rarament crea estructures pures, generalment apareixen exemplars enmig d’altres hàbitats com les rouredes mediterrànies, que en el cas de la comarca de l’Alt Empordà són als massissos de les Salines i de l’Albera

Cal fer l’incís que aquesta mateixa normativa que va prohibir qualsevol mena d’aprofitament del boix grèvol l’any 1986, també va prohibir la comercialització com a arbre de Nadal del teix, una altra espècie d’arbre protegida des del 1984 i que també és present a la comarca de l’Alt Empordà, arbre que antigament ocupava grans extensions, però que actualment resta confinat a unes poques localitzacions a la muntanya mitjana, on queden exemplars molt vells. És un arbre en forta regressió arreu d’Europa; a l’Albera n’hi ha molt pocs exemplars, localitzats en amagades i estretes escletxes de la zona de la capçalera de l’Orlina.

Una de les imitacions que més es recullen en substitució del boix grèvol i que es troben a la natura és el galzeran o boix marí, amb fulles no tan punxegudes i baies més grosses però amb uns colors molt semblants. A aquesta planta també se l’anomena cirerer de Betlem.

La utilització més coneguda és com a ornament nadalenc a causa de l’espectacularitat dels fruits vermells i brillants sobre el verd fosc de la planta. A Catalunya és protegit a certes zones, especialment a les zones incloses dins del Pla d’Espais d’Interès Natural, i per tant en aquests indrets se n’ha d’evitar la recol·lecció.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li