El vent de Sibèria fa caure el mercuri fins a -6,7 oC i la comarca bat rècords històrics

0
884

L’onada d’aire fred procedent de Sibèria ha fet desplomar els termòmetres de l’Alt Empordà des de divendres i, en alguns casos, com a Darnius, s’han assolit els -6,7 ºC, o els -5,6 oC de Castelló d’Empúries. Ni les poblacions de costa se n’han salvat: Roses va registrar -2’6 ºC i Sant Pere Pescador, -4,6 oC. Aquestes temperatures han batut rècords (vegeu quadre), no tant pels valors a què han arribat, sinó per produir-se en ple mes de gener, quan són habituals del febrer. Cal remuntar-se fins a l’any 1985 per trobar xifres similars en aquesta època de l’any.
La matinada de diumenge a dilluns va ser la més freda de l’episodi. “La fred s’acumula. Si dissabte Figueres va registrar 0 ºC, la nit de diumenge a dilluns el termòmetre va marcar -2 ºC”, explica el meteoròleg Ferran Pou. “Tot i així, encara hem tingut sort de la tramuntana. Com que ha fet moure el vent, s’han evitat grans glaçades”, apunta Carles Bayés.
I és que tot i que no s’han produït ràfegues de vent gaire fortes -a Figueres no han superat els 80 km/h i a Portbou, els 130 km/h-, l’aire ha estat en moviment i no ha permès que es desplomés el mercuri. “Si ha parat, és possible que aquesta nit (ahir per al lector) l’aire es dipositi a la zona de la plana i faci més fred”, afirma Bayés.
Ara bé, encara que no hagi glaçat de forma generalitzada, el fet que bufés tramuntana va fer incrementar la sensació de fredor. La previsió és que aquest clima de rigorós hivern duri fins dijous. Això, sumat al fet que es preveuen pluges, pot convertir l’aigua en neu a cotes baixes -a partir dels 500 m-. Pou, però, creu que seran quatre volves que ajudaran a fer pujar la temperatura, perquè “el cel es taparà, frenarà l’aire i farà que no es refredi”. “Res a veure amb la nevada del 8 de març, allò va ser una excepcionalitat”, afirma.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li