El TSJC tomba el parc eòlic de 17 molins de Sant Julià dels Torts

0
1450

L’alt tribunal anul·la tant l’autorització administrativa de la Generalitat com l’estudi d’impacte ambiental


Després de 14 anys de litigi, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat la instal·lació del polèmic parc eòlic de Sant Julià dels Torts, al terme municipal de la Jonquera. El projecte, promogut per l’empresa Windmaster Spain SL, preveia instal·lar fins a 17 aerogeneradors de 125 metres d’alçada en aquest paratge muntanyós, que està ubicat al paratge natural de l’Albera. A més, també contemplava alçar una línia elèctrica de 24,5 quilòmetres per evacuar l’energia generada pel vent. Tot, amb un pressupost de 26 milions d’euros.

Van presentar el projecte el 2002, i el 2006 la Direcció General d’Energia i Mines el va autoritzar. La Iaeden, que s’hi oposava de totes totes per l’impacte ambiental que suposarien els molins, va presentar un contenciós davant del TSJC. En una primera sentència, que data del 2011, l’alt tribunal català va desestimar el recurs, i la plataforma ecologista va portar el cas al Suprem. Al 2015 el tribunal espanyol va donar la raó a la Iaeden i va obligar el tribunal català a reobrir el procés judicial. Fins ara, que ha estimat parcialment el contenciós dels ecologistes i ha anul·lat tant l’autorització administrativa que va concedir la Generalitat com l’estudi d’impacte ambiental.

L’entitat ecologista celebra “aquesta nova victòria”. I recorda que “el projecte de Sant Julià, com tot els de macroparcs eòlics que s’han presentat fins ara la comarca, no respon als criteris per a la implantació d’energies renovables que reclamem”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li