El tortell de Reis manté la fava

0
387

El tortell de Reis és una de les tradicions més arrelades del cicle nadalenc i la que clou, gastronòmicament parlant, aquestes festes. Postres típics de la cuina catalana, adapta nombroses variables a altres comunitats com els “roscones de Reyes”. Tot i que serveix per celebrar la diada en la qual es recorda l’adoració de Melcior, Gaspar i Baltasar a Jesús, les seves arrels cal buscar-les a l’Imperi Romà quan ja s’hi celebraven les festes d’hivern amb tortells plens de figues, dàtils i mel. Ja aleshores portaven la fava incorporada que servia per determinar el rei d’aquelles festes que se celebraven en honor del déu Saturn.

“Ho fèiem quan érem petits i ara, ja de grans, amb néts i tot, mantenim la tradició”, explica en Josep, un avi figuerenc mentre aquest dilluns fa cua en una cèntrica pastisseria de la ciutat per comprar un d’aquests tortells. El seu és un cas ben característic de la diada. Adquireix un tortell mitjà, de mig metre de diàmetre, del qual en surten unes vuit racions. “Gairebé en mengem tots un tall i encara en sobra algun per l’esmorzar de l’endemà”, reconeix.

(MÉS INFORMACIÓ A L’EDICIÓ IMPRESA)
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li