El setè art de Bàscara

0
1022

Joan Sayeras recull al llibre ‘Una història de cine’ la tradicional
relació entre la gran pantalla i el municipi


A la sala municipal de Bàscara hi ha una vitrina que custodia una Jules Debrie 16 model MB15. Una màquina de reproducció de pel·lícules que explica bona part de la història entre el cinema i el municipi. Una relació que ara ha quedat recollida al llibre Una història de cine, obra de Joan Sayeras. Un volum sorgit entre les converses de l’escriptor i els veïns de més edat del poble, amb una intenció inicial menys modesta que la d’elaborar un llibre: «tenia la voluntat de passar la història als familiars del fundadors, simplement perquè les generacions que vinguin puguin saber què va representar».

El llibre fa un repàs a l’origen de les projeccions al cinema, situat al 1950 amb les aparicions de la família Juncosa de Figueres i el seu cinema ambulant, sense oblidar les projeccions prèvies rudimentàries el 1929 al local Arte i Amor, fins a la projecció el 31 de març de 1984 de la darrera pel·lícula al cinema de Bàscara: Companys, procés a Catalunya.

MÉS ENLLÀ DE LA PANTALLA. Les pàgines també recullen una gran quantitat d’anècdotes i detalls. Bona part giren al voltant d’aquell grup d’amics format per Pere Bassach Juanola, Pere Sayeras Arola, Vicens Prats Corominas, Pere Bayó Masó, Ventura Brugué Grau i Pere Soler Licora, els impulsors de la compra de la primera màquina de cinema del municipi el 1956. Però l’autor volia anar més enllà: «calia ressaltar tres aspectes: l’amistat i la companyonia d’un grup de gent; fer un retrat de la vida social, i citar, almenys en una frase, a cadascuna de les persones que hi han col·laborat».

PRESENTACIÓ. Tot i que actualment el llibre ja es pot comprar a la llibreria 22 de Girona, a la llibreria Bayó de Bàscara i a la Casa del Llibre, el volum es presentarà oficialment el proper 19 de novembre al Museu del Cinema de Girona. I també el 3 de desembre a la sala municipal de Bàscara amb l’autor, la primera tinent alcalde, Àngels Teixidor, i la regidora de Cultura, Sílvia Cortada, on també es col·locarà una placa d’homenatge als fundadors.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li