El Senat: article 155 i CETA

0
964

El Senat o Camara Alta és un òrgan constitucional . Tot i que rep moltes crítiques de veus que proposen la seva liquidació per la seva ineficàcia, aquests darrers dies ha resultat ser el protagonista de les nostra vida política.

És cert que darrerament se n’ha sentit a parlar més, però no hem d’oblidar el gran paper que té el Senat, com a òrgan equilibrador de poders i representació territorial de les diferents CA. Les lleis orgàniques que fa el poder legislatiu, representat pel Congrés (Camara Baixa), han de ser ratificades posteriorment pel Senat per la seva total aprovació i posterior aplicació. També hi passen molts altres grans temes, com per exemple: l’aplicació de l’art.155 i el tractat CETA.

Del fet d’aprovar l’aplicació de l’article 155, en puc dir ben poc de nou. Ja que les deu línies que conté han estat fortament analitzades, omplint pàgines i pàgines de diaris, i hores i hores de tertúlies a programes de ràdio i televisió.

El que ha quedat una mica a l’ombra és el tractat CETA. Aquest va ser aprovat pel Congrés a finals de juny, faltava doncs per la seva entrada en marxa la ratificació del Senat. Aquest va donar llum verda al tractat el mateix dia que li donava a l’art.155. Aquest tractat, com era d’esperar, ha rebut algunes crítiques per part d’alguns sectors, els mateixos que criticaven l’entrada a la Unió Europea, els que critiquen els tractats comercials i tot el que suposi la lliure comercialització dels mercats. Efectivament, aquest tractat suposa la lliure comercialització i entrada d’empreses de Canada al nostre país. A grans trets, les crítiques més severes diuen que això suposarà l’entrada de productes canadencs, sobretot de l’àmbit alimentari, (el que més sembla preocupar). El problema rau en el fet que, allà tenen unes lleis més laxes de control sobre certs aliments, per citar algun dels exemples. Però en tot cas, el consumidor és lliure de comprar els productes que troba en el seu mercat , triar-ne l’origen, i escollir el que més li satisfà.

Al seu favor, s’ha de dir que, aquest tractat incorporarà nous productes al mercat, obrirà més competència entre empreses (on en sortirà beneficiat el consumidor), obre el camp a l’exportació cap aquest país i de retruc cap als Estats Units. També s’ha de valorar molt positivament l’establiment de noves empreses, les inversions que és duran a terme, que al fi i al cap són les que propulsen l’economia d’un país amb la creació de nous llocs de treball i aportant finançament per I+D.

Per finalitzar, m’agradaria que aquest article hagués servit per posar una mica més de llum a la tasca que fa el Senat i, en conseqüència, els senadors, i que és parlés amb més respecte d’aquest òrgan i dels seus representants. Convidar a la reflexió i al sentit comú a totes aquelles veus tan crítiques i de llengua tan fàcil per insultar, que només saben que predicar la inutilitat d’aquest òrgan i la gran despesa pressupostària que comporta. Senyors/es mesurin més les seves paraules, ja que vostès mateixos són els primers a presentar candidats per ocupar-hi les places.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li