El Segon Dividend Digital obliga a tornar a resintonitzar 16 cadenes de televisió

0
814

Els telespectadors de l’Alt Empordà hauran d’anar actualitzant els canals des de la setmana passada i fins al juny del 2020


El procés de desplegament de les futures xarxes de telecomunicacions 5G -conegudes com «l’Internet de les coses»- obligaran els alt-empordanesos a tornar a resintonitzar fins a 16 cadenes de televisió de manera immediata. De fet, les dues cadenes locals de la comarca, Empordà Televisió i el Canal 10 Empordà, ja van canviar de canal la setmana passada.

El conegut com a Segon Dividend Digital (ja n’hi va haver un l’any 2015) és el procés a través del qual en els propers mesos s’alliberarà una banda de freqüències de l’espectre radioelèctric d’entre 694 i 790 MHz. I és que actualment la també anomenada banda 700 MHz està ocupada per uns canals de la TDT que s’hauran de reubicar per deixar lliures uns espais concrets que les empreses de telefonia mòbil necessiten per al 5G.

Aquest procés s’anirà fent de manera progressiva. Als repetidors més grans, com el de Rocacorba (que dona servei a bona part dels municipis de l’Alt Empordà), ja hi va començar dijous passat (14 de novembre). Empordà Televisió i el Canal 10 Empordà van emigrar al canal 48, però les cadenes nacionals i estatals emetran simultàniament per la freqüència nova i l’antiga (simulcast) durant sis mesos.

Als centres emissors mitjans -com els d’Albanyà, Llers, Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Pont de Molins o els Límits- la data prevista és entre el gener i el febrer del 2020. En aquests casos, el simulcast dels canals nacionals i estatals serà d’uns tres mesos. I als centres emissors petits -com els de Cadaqués, la Jonquera, Maçanet de Cabrenys, la Mare de Déu del Mont o Portbou- el canvi de canal serà directe (quan la cadena comenci a emetre per la freqüència nova deixarà de fer-ho per l’antiga), i de moment no tenen fixada una data única. El que sí que se sap, però, és que, per imperatiu europeu, el procés ha d’estar completat el 30 de juny del 2020.

EL PROCÉS TÈCNIC. Quan els canals hagin començat a emetre per la nova freqüència, els teleespectadors hauran de fer el canvi als seus aparells. En el cas dels habitatges unifamiliars amb antena individual, o dels edificis petits (de fins a tres o quatre habitatges, que tenen un amplificador de banda ampla), els usuaris no hauran de fer cap adaptació a l’antena, sinó que només hauran de resintonitzar els canals a través del comandament del televisor.

En el cas dels edificis grans (dotats de centraletes programables o amplificadors monocanal), però, sí que caldrà trucar un tècnic. Tal com ja va passar ara fa quatre anys, l’administrador de la finca o el president de la comunitat de veïns s’haurà de posar en contacte amb un instal·lador de telecomunicacions (que ha de ser homologat) perquè faci les adaptacions necessàries a l’antena. I un cop les hagi fet, cada veí haurà de resintonitzar els canals a través del comandament. En aquests casos, el Ministeri d’Economia i Empresa ha obert una línia d’ajuts directes per subvencionar els costos de les adaptacions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li