El Segon Dividend Digital obliga a tornar a resintonitzar 16 cadenes de televisiĂł

0
1145

Els telespectadors de l’Alt Empordà hauran d’anar actualitzant els canals des de la setmana passada i fins al juny del 2020


El procĂ©s de desplegament de les futures xarxes de telecomunicacions 5G -conegudes com «l’Internet de les coses»- obligaran els alt-empordanesos a tornar a resintonitzar fins a 16 cadenes de televisiĂł de manera immediata. De fet, les dues cadenes locals de la comarca, EmpordĂ  TelevisiĂł i el Canal 10 EmpordĂ , ja van canviar de canal la setmana passada.

El conegut com a Segon Dividend Digital (ja n’hi va haver un l’any 2015) Ă©s el procĂ©s a travĂ©s del qual en els propers mesos s’alliberarĂ  una banda de freqĂŒĂšncies de l’espectre radioelĂšctric d’entre 694 i 790 MHz. I Ă©s que actualment la tambĂ© anomenada banda 700 MHz estĂ  ocupada per uns canals de la TDT que s’hauran de reubicar per deixar lliures uns espais concrets que les empreses de telefonia mĂČbil necessiten per al 5G.

Aquest procĂ©s s’anirĂ  fent de manera progressiva. Als repetidors mĂ©s grans, com el de Rocacorba (que dona servei a bona part dels municipis de l’Alt EmpordĂ ), ja hi va començar dijous passat (14 de novembre). EmpordĂ  TelevisiĂł i el Canal 10 EmpordĂ  van emigrar al canal 48, perĂČ les cadenes nacionals i estatals emetran simultĂ niament per la freqĂŒĂšncia nova i l’antiga (simulcast) durant sis mesos.

Als centres emissors mitjans -com els d’AlbanyĂ , Llers, Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Pont de Molins o els LĂ­mits- la data prevista Ă©s entre el gener i el febrer del 2020. En aquests casos, el simulcast dels canals nacionals i estatals serĂ  d’uns tres mesos. I als centres emissors petits -com els de CadaquĂ©s, la Jonquera, Maçanet de Cabrenys, la Mare de DĂ©u del Mont o Portbou- el canvi de canal serĂ  directe (quan la cadena comenci a emetre per la freqĂŒĂšncia nova deixarĂ  de fer-ho per l’antiga), i de moment no tenen fixada una data Ășnica. El que sĂ­ que se sap, perĂČ, Ă©s que, per imperatiu europeu, el procĂ©s ha d’estar completat el 30 de juny del 2020.

EL PROCÉS TÈCNIC. Quan els canals hagin començat a emetre per la nova freqĂŒĂšncia, els teleespectadors hauran de fer el canvi als seus aparells. En el cas dels habitatges unifamiliars amb antena individual, o dels edificis petits (de fins a tres o quatre habitatges, que tenen un amplificador de banda ampla), els usuaris no hauran de fer cap adaptaciĂł a l’antena, sinĂł que nomĂ©s hauran de resintonitzar els canals a travĂ©s del comandament del televisor.

En el cas dels edificis grans (dotats de centraletes programables o amplificadors monocanal), perĂČ, sĂ­ que caldrĂ  trucar un tĂšcnic. Tal com ja va passar ara fa quatre anys, l’administrador de la finca o el president de la comunitat de veĂŻns s’haurĂ  de posar en contacte amb un instal·lador de telecomunicacions (que ha de ser homologat) perquĂš faci les adaptacions necessĂ ries a l’antena. I un cop les hagi fet, cada veĂ­ haurĂ  de resintonitzar els canals a travĂ©s del comandament. En aquests casos, el Ministeri d’Economia i Empresa ha obert una lĂ­nia d’ajuts directes per subvencionar els costos de les adaptacions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li