El sector hostaler fa front comú per avançar l’obertura de les fronteres

0
707

Els presidents de les patronals d’hostaleria gironina i espanyola es van reunir la setmana passada a Cadaqués


Un camí i un objectiu compartit. Així es podria resumir el recorregut reivindicatiu que seguiran, de manera paral·lela, l’empresariat hostaler gironí i espanyol per tal d’aconseguir que les fronteres obrin com més aviat millor. Si més no, aquesta és la principal conclusió que es va extreure la setmana passada de la trobada celebrada al Celler Martí Faixó de Sa Perafita, a Cadaqués, on es van reunir el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, amb el seu homòleg estatal, José Luís Yzuel, president d’Hostelería de España. Tots dos van estar acompanyats per altres membres de les juntes directives de les respectives entitats.

A terres alt-empordaneses, Yzuel es va mostrar contundent i va afirmar que pressionarà el Govern espanyol per tal d’avançar la data d’obertura, prevista per a l’1 de juliol. Per la seva banda, Escudero també va recalcar que des de la patronal gironina treballaran per tenir una nova data: «Sí que ve d’una setmana». Segons el president gironí, l’obertura de les fronteres, especialment tenint en compte la proximitat del client francès, de la qual se’n té una marcada dependència al territori, té una incidència molt rellevant a les comarques gironines.

La trobada a Cadaqués va arribar poc després que el Govern espanyol rectifiqués sobre l’obertura de fronteres terrestres amb França i Portugal. Sobre aquesta decisió, Yzuel va lamentar que el Govern presidit per Pedro Sánchez hagi pres «les mesures més dràstiques» de tot Europa. Segons el president de la federació estatal, «no pot ser que Itàlia, que ha estat en una situació tan greu com Espanya, reobri les fronteres, mentre que el Govern d’Espanya manté les restriccions fins al juliol». En la mateixa línia es va expressar Escudero, que va subratllar la importància que té per als empresaris turístics de la demarcació de Girona que es permeti la lliure circulació amb França.

CONFIANÇA I DECEPCIÓ. Les sensacions de les patronals aquests dies són dispars en funció de la informació que es rep. Així, el president d’Hostalería España es va mostrar confiat en la decisió de la Comissió Europea que ha instat els 27 socis a recuperar la lliure circulació entre els estats membres abans de finalitzar el mes de juny: «Confio que no haurem d’esperar tant», va concloure. A l’altra cara de la moneda, però, i segons Yzuel i Escudero, s’hi situa la gestió del Govern estatal, que va anunciar una data i una hora per poc després haver de rectificar-la. «És més del mateix», va afegir Yzuel.

De fet, les crítiques d’Yzuel cap a l’executiu estatal es van fer extensives no només en termes turístics, sinó al llarg de tota la crisi sanitària. Segons el president, s’ha adoptat des del Govern central «l’estratègia comunicativa de ràdio Macuto, ja que no anunciaven quina previsió tenien de la reactivació econòmica, ni de l’evolució de la pandèmia».

D’altra banda, el president de la patronal espanyola també es va mostrar disconforme amb les mesures sanitàries que ha adoptat l’Estat amb relació a la reobertura de l’hostaleria. «Són les mesures més dràstiques de tot Europa», va exclamar. Sobre això, Yzuel va assegurar que la resta de països europeus ha fixat la distància mínima de seguretat en un metre, una distància que a l’Estat espanyol es manté en els dos metres. «Se l’han tret del barret», va ironitzar el líder d’Hostelería sobre aquest assumpte. «No cal que siguem els llestos de la classe», va afegir.

ELS ERTOS. Un altre aspecte que preocupa el gremi d’hostalers és el que fa referència als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs). Així, des de la patronal espanyola mantenen els seus dubtes sobre el futur d’aquests expedients pel que fa a la seva incidència en el món turístic. Malgrat que algunes converses i filtracions apunten que es podrien mantenir fins passat l’estiu, Yzuel va recalcar des de Cadaqués que «encara no hi ha cap garantia» que passi una vegada s’acabi l’estat d’alarma.

FRONT COMÚ. A banda, durant la reunió a Cadaqués Yzuel li va transmetre a Escudero que des de Madrid es treballa «amb afany» per a la recuperació del sector, i va expressar també la seva confiança amb relació al fet que «es va millorant» en la presa de decisions. Escudero, durant el seu torn, li va agrair la tasca feta, que inclou la participació en el redactat de protocols que han d’adoptar els establiments, tot i que també va puntualitzar que els hostalers patiran «encara molt» fins que no arribi una vacuna.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li