El sabater d’Ordis, la pel·lícula

0
2298

Aquest desembre s’estrena a La Cate de Figueres el film basat en el poemari de Carles Fages de Climent


 

Se’l va batejar com el Quixot de l’Empordà. Era un personatge real que va enlluernar Dalí i Carles Fages de Climent li va dedicar un poemari: La balada del sabater d’Ordis (1954). Aquest sabater era Anton Iglésias, que va perdre un fill i, arran d’aquesta mort, també el cap. La dona el va abandonar i el sabater va deixar la casa, el poble i l’ofici per emprendre un viatge, a peu, pels camins de la comarca.

Ara, se n’ha rodat una pel·lícula, dirigida per David Ruiz, conegut com a Callahan, i Josep Maria González, produïda per La Ceba Films & Estudi 918. Es presentarà el divendres 21 de desembre a La Cate i és fruit d’una beca Agita, lliurada el 2015 als guionistes. Asseguren que han hagut d’endarrerir el treball fins aquest any per manca de pressupost. Finalment, es podrà veure coincidint amb l’Any Fages.

ADAPTACIÓ ‘SUI GENERIS’. La història del sabater fa anys que va inquietar els dos directors: «Vam descobrir que Dalí era fan del personatge real i que l’obra de Fages jugava amb el món oníric i el paisatge de l’Empordà, i tot això et va engrescant», assenyala Ruiz. La seva feina també ha estat la d’adaptar l’obra de Fages, un poemari, a un guió cinematogràfic: «Ho hem fet d’una manera sui generis, hem tirat per la via més fantàstica i onírica, que l’obra de Fages suggereix i, a partir d’aquí, hem mantingut l’essència». Han jugat amb la mitologia empordanesa, incorporat elements verídics, així com altres de caràcter surrealista.

L’EMPORDÀ, PROTAGONISTA. Pocs personatges apareixen al film. I és que el gran protagonista és el sabater, que encarna l’actor Ángel Amieva. I l’altre, l’Empordà. S’han rodat escenes a bona part de la comarca: des de camps d’Albanyà, Llers i Llançà, al poble de les Escaules i Avinyonet, fins al Castell de Verdera i el monestir de Sant Pere de Rodes, passant per la Rambla de Figueres, des d’on el sabater dirigia la tramuntana amb una canya.

PRESENTACIÓ A FIGUERES. Ruiz i González han finalitzat, ja, el rodatge i estan editant la pel·lícula per fer-ne la primera presentació a Figueres. Després, es vol fer arribar la història d’Anton Iglésias més lluny. I és que la idea, segons explica Ruiz, és «difondre l’obra a partir del 2019, que corri per algun festival, que tingui la presència que nosaltres esperem».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li