El retrobament amb la Santa Creu

0
1324

Les activitats tradicionals tornen al carrer i s’estrena amb diversitat d’opinions l’espai de concerts El Rampell


Molts retrobaments després de la pandèmia i també el retrobament de Figueres i la comarca amb les Fires i Festes de la Santa Creu. Hi havia ganes d’aquests encontres i això ha fet que els primers dies de festa major hagin estat com una espècie d’estrena. A diferència de les edicions anteriors, les restriccions s’han deixat de banda i la gent s’ha llançat als carrers per viure l’ambient festiu i gaudir de les activitats. La gran majoria d’aquestes activitats conserven el segell de la tradició i d’altres han tornat amb els formats renovats. És el cas de l’espai El Rampell, que encara ha de superar la prova del «costum».

Un cop ha quedat enterrat el model de l’Embarraca’t de la plaça Europa, l’escenari dels concerts i de les barraques és al Parc de les Aigües. L’aposta és bona perquè la música i les actuacions s’integren a la trama urbana i més a prop del rovell de l’ou. L’espai de la plaça Europa tenia els seus inconvenients en qüestions especialment de seguretat i accés. Tot i això, no tots els veïns de l’entorn del Parc de les Aigües estan contents amb la zona de concerts i activitats tan pròximes als seus habitatges. Hi hagut algunes queixes i, la nit de dissabte, un grup va improvisar una cassolada. Al marge d’això, les cinc nits de música han fet vibrar el públic. Hi han passat, entre d’altres, Ginestà, Roba Estesa, l’ara televisiu i eufòric Lildami i, ahir, Marcel i Júlia i Miquel del Roig.El Rampell està funcionant però tampoc aglutina tanta gent com a la plaça Europa. Potser, venint de la pandèmia, el públic més jove no sap gaire de barraques? Altres opinen que cal convertir el nou espai de concerts en un un costum. Sigui com sigui, molts defensen el nou model «organitzat, net i segur» i la necessitat que hi havia de canvi. També és una novetat que El Rampell sigui escenari d’actuacions per al públic infantil i familiar. Segur que l’aposta anirà agafant rodatge.

EL PREGÓ. L’altre gran ingredient de les Fires i les Festes de la Santa Creu és el tret de sortida oficial: El pregó des de la balconada de l’Ajuntament. L’acte va tenir lloc divendres amb tot l’accent posat en l’esport femení i amb un format de retransmissió de la mà de Caterina Abril (paròdia d’una periodista esportiva). Hi van participar cinc dones figuerenques en representació de l’esport femení de la ciutat: Imma Clopés, atleta olímpica; Anna Junyé, jugadora i entrenadora de bàsquet professional, i la tennista Eva Fernández. Les van acompanyar les joves promeses de l’esport, Jana Riera, del Club Tennis Tramuntana, i Jana Brusés, del Club Atletisme Figueres. Les esportistes van fer algunes reivindicacions com ara demanar «més dones a les directives tècniques dels clubs, més recursos i espais i sobretot reforçar el professionalisme en l’esport femení».

Per la seva banda, l’alcaldessa, Agnès Lladó, destacava: «Si una tasca m’he imposat, entre moltes altres, és la de fer que a Figueres creixi el nombre de referents femenins en tots els àmbits, del temps d’abans i del temps d’ara. Perquè les dones fem coses, i coses importants».

La retransmissió esportiva va acabar amb els crits de: «Visca l’esport femení!, visca Figueres! i visca les Fires i Festes de la Santa Creu!»

Tot seguit s’obria un cap de setmana de festa amb la Txaranga Bufa Tramuntana, les exhibicions de ball i tot un seguit d’actes. Dissabte, la tradicional vestida de la Monturiola, a càrrec de la Colla Castellera de Figueres, i el Txupinasso amb el seu pregó.

L’endemà era el dia de les Fires de l’1 de maig, que organitza el Casino Menestral Figuerenc. A banda de les mostres del Dibuix i la Pintura; Fotografia; Artesania; Mercat; Alimentació; Brocanter i Col·leccionisme; es va estrenar la nova fira de Petites Editorials i Grans Llibres. Riuades de gent cap al migdia i més fluïdesa de trànsit de persones durant el matí i mitja tarda, segons alguns testimonis.

LA CLOENDA. Les Fires i Festes de la Santa Creu 2022 tenen el seu punt final avui, dia de la patrona. Les Creus de Maig són les protagonistes de la jornada en una diada que també compta amb la Fira del Llibre Vell a la plaça Catalunya i que té com a pregonera Nati Vilanova. A les 10 de la nit, el Castell de Focs encendrà de color la ciutat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li