El rastre radioactiu a l’Alt Empordà

0
616

Sovint es parla de les conseqüències que pot tenir entre la població l’accident nuclear dels anys 90 a Txernòbil i, més endarrere, de les bombes atòmiques llençades sobre Hiroshima i Nagasaki el 1945. En tots aquests casos es va alliberar a l’atmosfera el cesi-137, un isòtop radioactiu que és summament tòxic en quantitats ínfimes. Els experts expliquen que pot causar càncer deu, vint i fins i tot 30 anys després a partir de la seva ingestió o inhalació.
A les dues ciutats japoneses es van llençar sengles bombes nuclears ara fa 67 anys extraordinàriament mortíferes. Les partícules radioactives generades per ambdues armes es van desplaçar milers de quilòmetres i el seu rastre encara avui està present a Espanya, concretament al seu subsòl. S’ha acabat de fer públic un mapa elaborat pel Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (Ciemat), el primer que es realitza a Espanya, el qual deixa constància que una major presència de partícules radioactives es concentra al sud de Galícia, Astúries i el nord del País Basc. Els nivells registrats en aquestes regions oscil·len entre els 3.600 i els 6.000 becquerels per metre quadrat però, segons els experts, estan molt lluny de suposar un risc real per a la població, ja que el llindar de contaminació està fixat en els 37.000.
El mapa, elaborat amb la col·laboració de la Universitat del País Basc, mostra una concentració important de cesi-137 a algunes comarques d’interior gironines, que oscila entre els 2.287,9 i els 3.682,1 becquerels per metre quadrat. A la resta de Catalunya, la concentració de cesi-137 no és tan pronunciada, i varia entre els 1.475,1 i els 2.287,9 becquerels, que són els mateixos registres mesurats a l’Alt Empordà.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li