El Pubillatge s’escull a Peralada

0
723

El municipi va rebre prop d’un miler de persones provinents de tots els racons de Catalunya


 

Gemma Giménez Riera i Biel Fargas Navarro són la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2022. Així ho va proclamar el jurat el passat diumenge al matí a Peralada durant la celebració de la tria dels representants d’enguany. El municipi de l’Alt Empordà ha estat el punt de referència del món del pubillatge durant aquest cap de setmana acollint gairebé un miler de persones provinents de tots els racons de Catalunya.

Tot i que bona part van arribar divendres per assistir a les nou del vespre a un sopar de germanor acompanyat d’un acte informal dels títols nacionals 2021, celebrat a la sala d’actes del centre cívic de Peralada, els actes principals s’han desenvolupat al llarg del cap de setmana.

DISSABTE. La jornada va arrencar a les nou del matí amb la trobada oficial de candidats i l’entrega de les acreditacions al Centre de Turisme Cultural Sant Domènec. El mateix espai acollia una hora més tard la benvinguda a les autoritats. Al llarg del matí i fins a l’hora de dinar, el pubillatge candidat va realitzar els exàmens escrit i oral a l’Institut Peralada. En canvi, el pubillatge no candidat i els acompanyants van poder gaudir de visites guiades, al claustre romànic de Sant Domènec i al Museu de la Vila, al Museu del Castell de Peralada i al nou Celler Peralada.

Els actes van continuar a la tarda amb el pregó a càrrec del peraladencs Anna Pallisera Lloveras, Pubilla de les Comarques Gironines 1999, i Adrià Malagón Rodríguez, Hereu de Catalunya 2016, a la Plaça Gran, on es va descobrir una placa commemorativa. A les cinc de la tarda la Cobla Rossinyolets iniciava una audició de sardanes.

El darrer punt del dia va ser el sopar de gala celebrat al Pavelló Municipal d’Esports al qual va seguir la festa organitzada per l’Associació de Joves de Peralada.

ELS EXÀMENS. Tot i que les bases estableixen que «l’examen oral és el que guiarà principalment les decisions del jurat», abans d’aquesta prova es fa un test escrit. Es tracta d’una prova que sol oscil·lar en les vint preguntes, de resposta tancada, per facilitar i agilitzar-ne la correcció. L’objectiu és obtenir una valoració dels coneixements genèrics de totes les candidatures.
Una vegada finalitzada aquesta primera part, comença la part oral de la prova. Els i les aspirants tenen una petita conversa amb els membres del jurat, d’una durada aproximada de cinc minuts. Aquesta part no pretén avaluar els coneixements, sinó que té com a objectiu obtenir una primera impressió de com s’expressen les persones candidates. Per això la normativa recomana que «les preguntes no haurien d’anar orientades a conceptes sinó a establir una conversa amb la persona candidata».

DIUMENGE. Arribava el dia més esperat per la la cinquantena de candidats i candidates (21 nois i 28 noies), el de la proclamació dels guanyadors. Una cercavila de tot el pubillatge pel centre històric fins a la plaça Gran va donar pas a l’elecció de la nova Pubilla i Hereu de Catalunya 2022 i, juntament amb ells, la proclamació dels representants de les comarques barcelonines, gironines, lleidatanes i tarragonines.

Una vegada acabada la cerimònia, es va passar al darrer acte de la celebració, el dinar de cloenda. Un acte on tradicionalment es realitzava una ofrena floral a totes les persones que han format part del pubillatge i que a final del darrer any han deixat la seva vigència, que aquest any s’ha modificat per una entrega de diplomes.

PREMIATS. A banda de la tria de Gemma Giménez com a Pubilla de Catalunya i a Biel Fargas com a Hereu de Catalunya 2022, el jurat ha acordat proclamar els següents títols: Pubilla de les Comarques Tarragonines 2022 i 1a Dama d’Honor de Catalunya a la Pubilla d’Ascó (Ribera d’Ebre), Sinead Serra Perelló; Hereu de les Comarques Gironines 2022 i 1r Fadrí d’Honor de Catalunya a l’Hereu d’Olot (La Garrotxa), Joan Gallach Planella; Pubilla de les Comarques Lleidatanes 2022 i 2a Dama d’Honor de Catalunya a la Pubilla de Raimat (El Segrià), Aina Ponté Codina; Hereu de les Comarques Barcelonines 2022 i 2n Fadrí d’Honor de Catalunya a l’Hereu de Navarcles (El Bages), Pau Díaz Arauzo; Pubilla de les Comarques Gironines 2022 i 3a Dama d’Honor de Catalunya a la Pubilla de Maçanet de la Selva, Laura Banús Genové; Hereu de les Comarques Lleidatanes 2022 i 3r Fadrí d’Honor de Catalunya a l’Hereu de Solsona (El Solsonès), Marc Vilà Riba; Pubilla de les Comarques Barcelonines 2022 i 4a Dama d’Honor de Catalunya a la Pubilla de Navarcles (El Bages), Aina Franco Finestres; Hereu de les Comarques Tarragonines 2022 i 4t Fadrí d’Honor de Catalunya a l’Hereu d’Ascó (La Ribera d’Ebre), Miquel Rodríguez Ortiz.

EL CERTAMEN. La trobada l’ha organitzat Foment de les Tradicions Catalanes amb el suport de l’Ajuntament de Peralada, del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de la Diputació de Girona. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li