El prĂČleg de l’Any Fages

0
1477

Es publica el llibre ‘Els meus difunts’, una obra inĂšdita del poeta i escriptor empordanĂšs que ha coordinat el filĂČleg NarcĂ­s Garolera


 

El 2018 serĂ  l’Any Fages per acord del Govern de la Generalitat a travĂ©s de la InstituciĂł de les Lletres Catalanes. En aquests moments s’estĂ  perfilant la programaciĂł que commemorarĂ  els 50 anys de la mort del poeta i escriptor figuerenc amb actes a Barcelona, Figueres i CastellĂł d’EmpĂșries, les tres poblacions amb les quals Carles Fages de Climent va tenir mĂ©s relaciĂł. La situaciĂł polĂ­tica viscuda en els darrers mesos a l’executiu catalĂ  retardarĂ , perĂČ, alguna d’aquestes celebracions, encara que el treball tĂšcnic de les institucions ha continuat braç a braç, com va recordar l’alcalde castellonĂ­, Salvi GĂŒell, divendres passat a la mateixa Casa Fages, en un acte que es pot considerar com el prĂČleg de l’efemĂšride.

En concret, es va presentar Els meus difunts, un nou llibre inĂšdit de l’autor empordanĂšs que ha tingut novament NarcĂ­s Garolera, filĂČleg i catedrĂ tic de la Universitat Pompeu Fabra, com a curador. Anteriorment havia estat l’encarregat de donar forma al volum MemĂČries. A la recerca de mi mateix. El nĂ©t de l’escriptor, Carles, va recordar que “aquest Ă©s el vuitĂš llibre que recuperem. En tenim 20 mĂ©s per culminar aquest projecte fonamental de posar el nom de Fages on pertoca. En aquest sentit, el meu agraĂŻment als ajuntaments de Figueres i CastellĂł, aixĂ­ com a la Universitat de Girona, per la feina de suport a la divulgaciĂł que estan fent”.

Els meus difunts Ă©s, segons el mateix autor, el quart assaig biogrĂ fic que volia escriure. Les MemĂČries i l’Auca de mi mateix, editada justament ara fa un any, componen les tres obres escrites i, finalment, publicades. En el tinter va quedar LluĂŻsa de Climent, un llibre dedicat a la seva mare que no va arribar a escriure.

UN LLIBRE D’ÒBITS. Garolera va explicar que Els meus difunts Ă©s “un llibre d’ĂČbits, on apareixen escrits relacionats amb un conjunt de persones amb les quals Carles Fages de Climent va tenir relaciĂł al llarg de la seva vida, moltes d’elles estimades i relacionades amb la seva famĂ­lia, amb altres que va conĂšixer en funciĂł de la seva feina com a escriptor. En concret, hem fet tres parts: familiars i domĂšstics (hi ha la ressenya d’alguna persona que havia treballat molts anys a la casa), els amics i, finalment, un conjunt de personatges diversos. Entre aquests darrers, destaquen Eugeni d’Ors i Francesc CambĂł. TambĂ© hi apareixen Manuel Brunet, Puig i Cadafalch i els germans Pere i Carles Rahola”.

El curador de l’obra va afegir que “les pĂ gines dels llibres evoquen un conjunt de vivĂšncies de Fages de Climent amb la voluntat que siguin conegudes i, per tant, llegides. D’alguna manera ho podrĂ­em considerar com un sĂ­mil als llibres dels Homenots, de Josep Pla. CronolĂČgicament es refereix a persones conegudes durant els anys 40 i 50 del segle passat, mentre vivia Barcelona, i durant els anys 60, quan es va retirar al seu EmpordĂ  natal, vivint entre CastellĂł d’EmpĂșries i Figueres”.

Garolera va explicar que “en el llibre hi apareix la por que tenia Fages a la mort. AixĂČ estava justificat pel fet que la majoria dels seus avantpassats havien mort joves i ell ho va fer tambĂ© a l’edat de 66 anys. En general, el tracte que dispensa als personatges que surten al llibre, tots ells difunts, Ă©s molt respectuĂłs. PrĂ cticament no hi ha cap crĂ­tica. En definitiva, Ă©s un llibre de records on parla l’autor, i descriu uns personatges i una Ăšpoca. En qualsevol cas ens trobem davant d’un valuĂłs testimoni literari que reflecteix un temps i un paĂ­s”.

Al volum hi ha un apĂšndix on apareixen altres textos independents i inĂšdits de l’escriptor. Durant l’acte tambĂ© es va anunciar que s’estĂ  enllestint un llibre sobre cartes rebudes per Fages i que es trobaven a l’arxiu familiar. Aquesta ediciĂł Ă©s a cura de l’historiador castellonĂ­ Jordi Canet, que alhora ha estat encomanat de ser el comissari de l’Any Fages.

“Al carrer de Monturiol / tres genis han vist el sol / l’inventor del submarĂ­ / jo i en Salvador Dalí”. Aquest Ă©s un dels epigrames mĂ©s populars del poeta i escriptor Carles Fages de Climent, on es reivindicava, al mateix temps, la seva condiciĂł de figuerenc i de personatge que passaria a la histĂČria, juntament amb NarcĂ­s Monturiol i Salvador DalĂ­.

El poeta va nĂ©ixer a Figueres el 1902 i va morir, a l’hospital de la mateixa ciutat, el 1968. I avui en dia, encara continua essent recordat per tota aquella gent que el va conĂšixer en vida i pels que l’han descobert ja desaparegut. L’any del cinquantenari de la seva mort serĂ  un bon motiu per acabar de posar-lo a l’abast de tothom, tant a l’EmpordĂ  com arreu de Catalunya, perquĂš la seva Ă©s una figura d’abast nacional.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li