El projecte per construir la depuradora de Maçanet de Cabrenys, a exposició pública

0
1238

La instal·lació recollirà l’aigua que actualment s’aboca a la Fraussa i a l’Ardenya perquè puguin ser tractades


 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a informació pública el projecte per millorar el sanejament de les aigües residuals de Maçanet de Cabrenys, que consistirà en construir una planta depuradora i els col·lectors en alta necessaris per recollir l’aigua procedent de tot el terme municipal.

Actualment les aigües residuals generades al vessant oest del nucli urbà i als nuclis de Can Muntada, el Racó dels Pirineus, el Prat del Pont i la Cardona s’aboquen a la riera de Fraussa, mentre que les generades al vessant est de Maçanet i a la Casanova i la Font d’en Coll van a parar a la riera de l’Ardenya. En cap cas, però, reben un tractament previ, malgrat que d’aquí desemboquin a la Muga i vagin a parar a l’embassament de Darnius-Boadella.

Davant d’aquesta situació, ja el 2007 es va redactar un projecte per construir una depuradora, però les obres no es van arribar a adjudicar i ara s’ha hagut de reformular la proposta per adaptar-la a la realitat actual. El nou col·lector interceptarà les aigües residuals al punt d’abocament de la Fraussa i transcorrerà paral·lel al marge esquerre de la mateixa riera. Creuarà l’Ardenya, on s’incorporaran les aigües de la resta del municipi, i acabarà a la parcel·la de la Fàbrica, ubicada al sud de la Creu d’en Coll, que és on es construirà la nova EDAR (estació depuradora d’aigües residuals). L’equipament serà una depuradora biològica amb aeració prolongada i reducció de nutrients, que també disposarà d’un pou de gruixuts, un pretractament i un sistema de rizaocompostatge per tractar els fangs generats. A més, el projecte _que està valorat en 3.826.810 euros_ també preveu habilitar un camí que connectarà la planta amb el carrer de la Riera Ardenya (a la urbanització de la Casanova), que actualment no té sortida. Les aigües tractades es tornaran a abocar a la riera de Fraussa.

El projecte estarà a exposició pública fins a finals de desembre, i es pot consultar presencialment (a l’Ajuntament o a les seus de l’ACA de Girona i Barcelona) o bé per la via telemàtica.

PROJECTES PENDENTS. L’Alt Empordà és una de les comarques amb el percentatge de sanejament més reduït de la demarcació: només el 85% de la població està coberta per depuradores. La instal·lació de Maçanet de Cabrenys, llargament reivindicada, era un dels projectes pendents des de feia temps. Ja l’any passat l’ACA va anunciar que l’inclouria en el programa de mesures del període 2019-2021, juntament amb les de Llers i Vilabertran. Però a la comarca encara li quedaran dos projectes pendents, planificats per al període 2022-2027: les EDAR d’Albanyà i de Sant Llorenç de la Muga.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li