El projecte de l’Altem per a l’antiga llar d’infants Ramon Reig, a l’espera de tràmits

0
1778

Al consistori va tapiar i desocupar l’edifici però, a dia d’avui, l’espai està abandonat i és ple de runa i deixalles


El «Jardí d’Infància Ramon Reig» va tancar les seves portes l’any 2011. D’aquí a pocs mesos farà una dècada d’aquell dia que l’antiga llar d’infants privada va oferir el seu últim ball. L’Ajuntament de Figueres va comprar la finca, el mateix 2011 -durant el mandat de Santi Vila- i la va cedir a la Fundació Altem per desenvolupar-hi un projecte d’allò més ambiciós. Un projecte que, de moment, està en «standby» .

LA XIFRA ERRÒNIA. Fins a dia d’avui, s’havia dit i publicat a diversos mitjans que la compra de l’antic Ramon Reig va ser de mig milió d’euros, una informació que l’ex-direcció del centre ha desmentit, detallant que la compra va ser de 250.000 euros. Una xifra que també ha confirmat el consistori, concretament la regidoria d’Urbanisme, encapçalada per a Xavier Amiel. El problema no és la xifra errònia o no, el problema és que la finca, de més de 13.000 m2, ja que durant el mandat de Marta Felip també es va adquirir un terreny adjacent (de 8.700 m2) pel projecte social, està abandonada, plena de runa i deixalles i en mal estat. De fet, qui ens ha despertat l’interès per l’estat d’aquests terrenys municipals és un article publicat al Time Out, on el cataloguen com un dels «llocs abandonats més terrorífics de Catalunya», escrit precisament per un ex-alumne, Ricard Martín.

Si formes part de la història del Ramon Reig, que va del 1975 al 2011 i compta amb un alumnat empordanès de més de 2.500 persones, veure l’espai on vas créixer en aquestes condicions et convida a preguntar-te: per què? La resposta del director de la Fundació Altem, Manuel Toro, és clara: «estem pendents de qüestions administratives, si la Generalitat de Catalunya n’aprova la ubicació, agafarem ritme de creuer.» Toro afegeix que des d’Altem ja hi ha «acords amb entitats pel finançament del projecte i ens consta que des de l’Ajuntament s’hi està treballant amb impuls.»

Precisament des del consistori, el regidor d’Urbanisme, Xavier Amiel, explica a HORA NOVA que l’antic Ramon Reig està «en sòl no urbanitzable i per a poder tirar endavant el projecte, cal una modificació del Pla d’ordenació urbanística (POUM) de la ciutat.» Una modificació que ja està contemplada en l’aprovació inicial del nou POUM i que el regidor assegura que es presentarà abans de l’estiu. En aquest sentit, Amiel detalla que «la voluntat del govern és tirar el projecte endavant però no només depèn d’aquesta regidoria, sinó de tot l’equip de govern, des de l’alcaldessa a altres regidories del consistori», i afegeix que «Altem és una entitat amb molta història i que dona un servei molt important a Figueres.»

EDIFICI OCUPAT. L’Ajuntament de Figueres hi ha fet diverses actuacions, com ara tapiar l’edifici, ja que fa un temps va ser ocupat i saquejat, tal com es pot veure a les imatges que il·lustren aquesta pàgina. Aquestes imatges són actuals, després que el consistori tapiés la façana per evitar-ne l’accés a l’interior. Avui, però, algunes de les finestres estan trencades i l’interior és ple de runes i deixalles.

EL PROJECTE D’ALTEM. Des de la Fundació Altem asseguren que el projecte està presentat a la Generalitat i a l’Ajuntament i en detallen que «estan pendents de les tramitacions.» La voluntat de la fundació empordanesa és construir-hi un nou centre i ampliar els serveis que ofereixen. El projecte acabaria amb la manca d’espai actual i resoldria una altra problemàtica, ja que on estan ubicats ara -el carrer Itàlia- és «zona inundable», especifica el regidor. «Tenim deures però la voluntat de tot el govern és solucionar-ho», conclou.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li