El projecte de la segona residència de Figueres, encallat i sense previsions

0
2064

La Generalitat demana una estratègia conjunta a l’Ajuntament i l’alcalde, Masquef, assegura que estava tot definit


 

Gerra d’aigua freda, divendres passat, en relació amb el projecte de la futura residència per a gent gran a Figueres. El conseller d’Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, va confirmar que el projecte no quedarà inclòs en els pressupostos de la Generalitat fins que no s’acordi una «estratègia comuna» entre l’Ajuntament i el Govern català.

L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, va respondre el mateix divendres que l’estratègia a la qual es refereix el conseller «fa temps» que està definida i recordava també que la Generalitat ja s’havia compromès econòmicament amb el projecte. La qüestió de la segona residència ja es preveia com a tema estrella de la visita que divendres va fer el conseller El Homrani a Figueres per supervisar diversos programes d’ocupació i socials a la ciutat. El dia abans, el Diari de Girona publicava una carta oberta de Masquef al conseller en la qual demanava a la Generalitat que fes realitat el projecte de la construcció de la residència, tal com es va comprometre en el seu moment.

La carta no va agradar gaire al conseller, que, en declaracions al mateix diari, va dir: «Crec que la manera de relacionar-nos amb les institucions és trobar-nos i no a partir de cartes».
Tot i això, la direcció de Serveis Territorials del departament d’Afers Socials i Família s’ha reunit recentment amb el gerent de la Fundació Salut Empordà per tractar del projecte. I des del departament es continua afirmant que l’Alt Empordà és territori prioritari en qüestió de llocs residencials.

EL PROJECTE. El desembre del 2016 es va anunciar una inversió important de la Fundació Salut Empordà (FSE) per fer realitat la nova residència al sector Fages de Climent. La Junta del Patronat de la FSE va aprovar executar el projecte assumint la major part de la inversió. La Fundació assumia 2,5 milions d’euros dels 5 milions que suposaria la construcció de l’equipament. L’Ajuntament de Figueres hi aportava un milió més d’euros i cedia els terrenys _tràmit que ja s’ha efectuat. D’altra banda, se sumava l’aportació d’1,5 milions d’euros a través de l’Obra Social de “La Caixa”. La Generalitat finançava les places residencials i el centre de dia.

Tot i això, ja en el seu moment el Govern català ja va comunicar que no tenia pressupost. Primer el context de crisi econòmica i després el polític han fet que el projecte no es desencalli.

LA VISITA. El conseller Chakir El Homrani va visitar l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Figueres que impulsa diferents programes finançats pel SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya). Enguany, l’àrea ha rebut 1,6 milions d’euros en polítiques de concertació territorial. El conseller va destacar la importància dels programes com ara els de Garantia Juvenil perquè les polítiques per promoure l’ocupació siguin més «flexibles».

Chakir El Homrani va aprofitar la seva estada a Figueres per veure de primera mà la tasca que es fa a l’Escola d’Hostaleria de l’Alt Empordà i també va visitar la Fundació Clerch i Nicolau i l’Oficina Jove de l’Alt Empordà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li