El progrés no és inevitable

0
1395

Porto dies, per motius professionals, treballant en temes relacionats amb el coneixement científic, dies, sens dubte, d’aprenentatge, d’esforç per assimilar i sedimentar l’après, sent conscient, que serà més el que ignoro que el que sé, d’aquí que tituli aquesta tribuna amb una frase del paleontòleg i biòleg evolutiu Stephen Jay Gould, i afegeixi la cita completa: «En l’evolució no existeix el progrés. El canvi evolutiu en el curs del temps no representa un progrés tal com ho entenem. El progrés no és inevitable». I no ho és quan en l’evolució de les nostres societats i, per tant, en la dels individus que formem part d’aquestes, hem degradat el nostre hàbitat fins a l’extrem de l’esgotament. No podem continuar desenvolupant les nostres comunitats només en l’aspecte econòmic.

La paraula progrés deriva del llatí progressus, que al seu torn, deriva de progredi, és a dir, caminar cap endavant, i aquest avançar hauria de consistir en cuidar la nostra casa comuna, deixar a les generacions futures els recursos necessaris per a la vida, no consumir més del que la Terra pot produir i no concebre el progrés com una agressió. Tot això ens hauria de permetre fer un canvi evolutiu sostenible, igualitari, respectuós amb el nostre hàbitat, amb el propòsit d’intentar que el canvi climàtic no sigui inevitable.

Hi ha motius per a l’esperança?

Sempre hi ha motius per a això.

En aquests temps de pandèmia hem après la necessitat d’ajudar-nos, de donar-nos suport els uns als altres. No obstant això, queden les seqüeles del campi qui pugui, evidència d’un pensament egoista que hem de corregir: de res servirà que vacunin les societats més desenvolupades si el coronavirus infecta i s’estén en les societats menys opulentes. El virus no coneix fronteres, ens afecta a tots i, aquesta lliçó elemental l’hem d’aprendre, assimilar i sedimentar en les nostres consciències. Hem d’aprendre la lliçó, si ho prefereixen, per necessitat de supervivència i com a oportunitat per a canviar el concepte de progrés.

En aquestes pàgines, més d’una vegada, he emprat el símil de la narrativa com a instrument per a crear conflictes o per a construir el futur, doncs bé, l’esdevenir d’aquest segle cal escriure’l i pensar-lo bé, amb ferma convicció, sabent que viurem una època extraordinària; això sí, hem d’orientar la nostra narració cap a el que volem o pensem que ha de ser el nostre esdevenir i la nostra evolució com a humans.

Em pregunto: No m’estaré posant massa transcendental?

Potser sí. Però els problemes, quan ens transcendeixen, cal prendre-se’ls molt de debò i intentar resoldre’ls, encara que sigui a la valenta, que és el que ens ha passat amb la pandèmia: l’Organització Mundial de la Salut va manar fer una recerca sobre la seva actuació enfront de la pandèmia de la covid-19. Un comitè d’experts independents a l’organització, va fer el seu dictamen: l’OMS va actuar tard, va cometre errors que han costat milers de vides humanes. Els governs, alguns, no tots, han reconegut que ells tampoc van actuar bé, que ho van fer tard i que es van veure desbordats. La pandèmia es podia haver evitat si s’hagués actuat amb celeritat. No es va fer i hem pagat i estem pagant un preu en vides humanes molt alt. Ens equivoquem en pensar que la pandèmia no ens anava a afectar. Ens vam equivocar quan vam pensar que la globalització era només econòmica. El món s’ha convertit en un poble global en què els humans comerciem i viatgem per tot arreu i, amb nosaltres, viatgen els virus.

Ignoro com sortirem d’aquesta experiència que ha detingut el món.

Ara que la vacunació avança als països que poden comprar les dosis que venen les multinacionals farmacèutiques, sembla que tornem a allò de «Com dèiem ahir». Així, podem constatar la desesperació de milers d’homes, dones i nens intentant entrar a Ceuta per la platja del Tarajal o volent entrar per l’escletxa estreta d’una porta entre filats.

Se’ns informa de l’arribada de piragües a Canàries, contemplem la desesperació, la fam dels que tenen com a esperança aconseguir el paradís del progrés, un progrés que extreu dels seus països d’origen les matèries primeres que necessitem per a la nostra revolució digital, els seus diamants per a exhibir el nostre luxe, mentre a ells els tanquem les portes d’accés al nostre món desenvolupat i prosper. Els que arriben i aconsegueixen subsistir, pensen a tornar als seus llocs d’origen per a construir allí les condicions de vida de les quals aquí gaudim.

Els tambors de guerra i la desigualtat tenen el seu millor relat en l’enfrontament entre israelians i palestins: es pot constatar que Israel ha vacunat a la majoria de la seva població i que els seus ciutadans poden anar pel carrer sense mascareta i sense por al virus; mentrestant, a la seva frontera, a la zona palestina, la població, en la seva gran majoria, no està vacunada. Lluny de la reconciliació, a Terra Santa es continuen matant homes: ara, David és un gegant armat i cruel que aixafa uns palestins tancats en el gueto de Gaza, obligats en la seva desesperació a lluitar per una vida que se’ls nega, per una terra que se’ls roba. Aquesta situació em recorda al gueto de Varsòvia, llavors, els jueus eren les víctimes i els nazis els seus botxins. Com es poden oblidar aquells crims contra la Humanitat? I com Israel pot cometre les atrocitats que comet contra el poble palestí?

Quines seran les nostres condicions quan acabi la pandèmia? El que s’anuncia és una gran reconstrucció i grans inversions per a canviar a una economia verda i digital. De moment, els treballadors de la sanitat manifesten que estan esgotats, que es necessita més personal als hospitals. Quines polítiques s’implementessin per a cobrir les necessitats del sector? Els humans hem progressat. L’Homo sapiens ha conquistat la Terra i ha sortit fora d’ella per a explorar l’espai exterior. Hem construït grans obres arquitectòniques i d’enginyeria. Hem inventat alfabets i llengües que utilitzem per a comunicar-nos i, a vegades, per a separar-nos reafirmant identitats, quan tot idioma és una riquesa en si mateix. Hem mirat al món per a plasmar-lo en obres d’art. Hem construït civilitzacions i, ara, ens sentim forts, amos i senyors de la Natura creient que la podem doblegar: tenim una ciència avançada i una tecnologia capdavantera. Tot és veritat, veiem el nostre progrés reflectit en els nostres assoliments i, no obstant això, el comportament humà no ha evolucionat prou: creem fronteres, són el territori que hem de defensar, igual que defensen el seu territori de caça els ramats de lleons o de hienes. Crec que l’evolució humana ens ensenyarà a viure en harmonia amb el nostre hàbitat i, amb una mica de sort, domarà al depredador que portem en el nostre ADN per a accedir a un estadi en el qual la paraula `humà´ signifiqui coneixement, convivència, desenvolupament sostenible i pau, sobretot.

L’eina més eficaç per a evolucionar com a espècie és el coneixement, i a aquest es pot arribar per diverses vies, la principal d’elles, sens dubte, l’educació.

Un dels meus fills està estudiant per a ser mestre de primària, per això parlo amb ell molt sobre educació. Fa uns dies parlàvem sobre qui educa. S’educa per a mantenir els privilegis i interessos d’uns pocs o s’educa per al benefici de la societat? Els diré que gairebé arribem a aquell dilema de què va ser abans, la gallina o l’ou. La meva conclusió és que s’educa en funció d’uns interessos concrets que responen al criteri del benefici d’uns pocs i el seu afany insaciable de lucre, és el que demanda el sistema, i a aquesta demanda li diem progrés. En el meu pensar, hauríem d’aprendre a ser, com es va convenir en el congrés sobre educació de la Unesco que es va celebrar a Xile el 1973.

Què lluny queda aquell propòsit!

El deteriorament de l’ensenyament és un altre problema que no s’afronta. Una societat que inverteix en educació és una societat més pròspera, una societat educada en la idea de l’aprenentatge continuat al llarg de la vida tindrà les eines per a adaptar-se als canvis de la digitalització, serà capaç d’afrontar la crisi climàtica i tot el que d’ella es deriva i, encara més important, pensarà, de manera crítica, sobre les causes dels problemes als quals ha de donar una solució.

Des de ben petit, em van repetir una i mil vegades una frase de Sòcrates: «Només hi ha un bé, el coneixement. Només hi ha un mal, la ignorància». Tenim les eines per aprendre i adquirir coneixements. El que no tenim, encara, és una alfabetització de tota la humanitat, ni polítiques d’educació consensuades: en aquest país, hem perdut el compte de les lleis d’educació que s’han promulgat en els quaranta-quatre anys que portem de democràcia. Tornem a Sòcrates: «Jo, només sé que no sé res» i concloguem reconeixent, per part meva, tot el que ignoro.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li