El primer pla de protecció de l’Alta Garrotxa afecta 19.118 hectàrees de l’Alt Empordà

0
1488

Divendres es va aprovar inicialment la primera proposta, que estarà a informació pública fins a finals d’any


 

El director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Ferran Miralles, va signar divendres l’aprovació inicial del Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa. Es tracta d’un document llargament reivindicat pel territori que ha de regular la protecció, l’ordenació i la gestió d’aquest espai natural. Un espai que fins ara es regia per unes normes especials de protecció aprovades el 1995 que en principi havien de ser temporals. El document s’ha redactat en estreta col·laboració amb el Consorci de l’Alta Garrotxa i els 11 ajuntaments afectats, i tal com explica el mateix Miralles, vol «endreçar» l’ús que es fa de la natura. «No volem que el que guanyem per una banda ho perdem per una activitat desmesurada», va argumentar divendres.

Més concretament, el pla ha de marcar els objectius de l’espai i regular els usos del sòl, l’aprofitament dels recursos naturals i l’ús públic de l’espai, i ha d’establir les mesures normatives i d’actuació necessàries per conservar-hi el patrimoni natural i la qualitat paisatgística. També establirà la regulació de la xarxa viària, les zones perifèriques de protecció, els àmbits d’influència i els àmbits de connectivitat amb altres espais, així com mesures de promoció socioeconòmica i de governació de l’espai.

Per aconseguir-ho, s’han diferenciat dues grans estratègies de gestió. D’una banda, hi ha la zona de foment de la dinàmica natural, que inclou els terrenys públics i algunes parts no productives de finques privades on es potenciarà l’espai natural. Per a aquest àmbit es preveuen línies d’ajut per fomentar activitats com el turisme de natura i, en especial, l’observació de la fauna. I d’altra banda, hi ha la zona de gestió sostenible, que inclou els terrenys on s’admeten aprofitaments tradicionals i activitats de lleure (compatibles amb la natura). A més, també hi ha diverses àrees d’atenció especial on, per les seves característiques, s’hi restringiran o permetran determinades activitats.

50.275 HA. El pla abasta una superfície total de 50.275 ha, 19.118 de les quals són de l’Alt Empordà. Les altres són majoritàriament de la Garrotxa (32.860), tot i que també n’hi ha del Ripollès. Del territori alt-empordanès, 10.253 ha són superfície de l’espai natural protegit, i les 8.865 restants són una zona perifèrica de protecció i connectivitat en què s’ha de tenir cura de no generar impactes negatius. La major part de la superfície és del terme municipal d’Albanyà, tot i que també hi ha petites zones de Cabanelles, Maçanet de Cabrenys i Sant Llorenç de la Muga.

Ara el document -que serà una prova pilot per a altres plans similars- se sotmetrà a informació pública i a consulta institucional. Serà per un període llarg, perquè el Departament de Territori i Sostenibilitat vol que, a part de les al·legacions que s’hi puguin presentar, «els ens i col·lectius més directament concernits puguin reunir-se amb els redactors i enriqueixin o millorin el document». Està previst que el pla s’aprovi definitivament a finals d’any, però d’entrada començarà sense cap dotació a causa de la pròrroga dels pressupostos. Segons Miralles, de moment les accions s’hauran de fer «de mica en mica» i prioritzant les més necessàries.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li