
L’estació de Portbou acull una exposició amb 53 imatges antigues del tram ferroviari entre Girona i la frontera
La majoria d’imatges sĂłn inèdites o, si mĂ©s no, desconegudes pĂşblicament. Descobrim un paisatge de la comarca de fa gairebĂ© un segle i mig, on la vegetaciĂł, per exemple, ens apareix escassa. No se’n coneix l’autor, tot i presentar les seves fotografies en un Ă lbum d’una acurada presentaciĂł. La sala de duanes de l’estaciĂł de Portbou acull des del passat cap de setmana una exposiciĂł que reprodueix per primera vegada de forma Ăntegra aquest singular Ă lbum de fotos sobre la construcciĂł del ferrocarril de Girona a França, datat de l’any 1880.
Es tracta d’un document històric excepcional on apareixen imatges de la comarca, des de Sant Miquel de FluviĂ fins a Portbou. L’à lbum va ser encarregat per la CompañĂa de los Ferrocarriles de Tarragona a Barcelona y Francia, l’empresa que va construir l’obra i porta per tĂtol «LĂnea de Gerona a la Frontera Francesa. ConstrucciĂłn. 1880». A la prĂ ctica, documenta grĂ ficament les grans obres d’enginyeria que s’havien construĂŻt al llarg d’aquest eix ferroviari. La mostra estarĂ oberta fins al 15 d’agost i es pot veure cada dia, festius inclosos, de les 17 a les 20 hores.
Les fotografies originals, a la mostra, òbviament, s’exposen unes còpies, estan positivades sobre paper albĂşmina de 195×270 mil·lĂmetres al damunt d’un cartonĂ©. L’à lbum estĂ enquadernat en pell. De fet, que es conegui, hi ha almenys tres còpies originals, tot i que s’ignora quantes se’n van fer. Una d’elles, amb 55 fotografies, es guarda a l’Arxiu Històric Ferroviari del Museu del Ferrocarril de Madrid. Una altra amb 53 imatges, d’on s’han fet les còpies per a l’exposiciĂł de Portbou, es custodia al Centre de Recerca i DifusiĂł de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona i finalment se sap que n’hi ha una tercera a mans d’un particular.
La realitzaciĂł de l’exposiciĂł ha estat possible grĂ cies al patrocini de l’operador logĂstic Railsider Mediterráneo SA i a la FundaciĂł Angelus Novus. Aquesta fundaciĂł, que presideix Pilar Parcerisas, juntament amb l’empresa dels Ferrocarrils de la Generalitat, tambĂ© va presentar dissabte, a l’antic Espai Jove i amb el suport de l’Ajuntament de Portbou, l’exposiciĂł que explica com serĂ la rehabilitaciĂł de l’edifici de l’antic ajuntament com a futura Casa Walter Benjamin, un projecte de paĂs que ha rebut un nou impuls per part de les institucions.
LES CARACTERĂŤSTIQUES. Observant les fotos de l’exposiciĂł, es constata que, malgrat el carĂ cter marcadament tècnic de l’encĂ rrec (fins i tot hi ha imatges de les locomotores i dels vagons), el fotògraf presenta una selecciĂł de paisatges fĂsics i ferroviaris (les estacions i els magatzems annexos) d’uns municipis que rebien amb esperança, però tambĂ© amb alguns recels, el progrĂ©s tecnològic que els havia de portar el tren a partir d’aquell moment. Cal recordar que el 8 d’octubre de 1877 es va inaugurar el tram de Girona a Figueres i uns mesos desprĂ©s, el 20 de gener de 1878, el comprès entre Figueres i la frontera francesa que finalitzava a l’estaciĂł de Portbou.
Des de l’Arxiu Històric Ferroviari s’explica que «aquest Ă lbum va ser encarregat per la Companyia dels Ferrocarrils de Tarragona a Barcelona i França (TBF), per il·lustrar la finalitzaciĂł dels treballs, executats lentament des que comencessin les obres a l’octubre de 1863. Els retards a causa de les dificultats financeres es van resoldre en constituir-se el 1875 la Companyia TBF, que va reprendre les obres el 1876. La direcciĂł de l’empresa va optar per contractar la construcciĂł de la lĂnia a Dominique TrĂ´net i confiar les obres a Manuel d’Aramburu Pelayo, el mateix empresari i enginyer que havia contractat el concessionari anterior, la societat francesa CrĂ©dit Mobilier».
Les mateixes fonts remarquen que «es desconeix qui va ser el fotògraf que amb gran mestria va captar les obres d’enginyeria, arquitectura i material rodant recollides en aquest à lbum. L’única dada que apareix és una dedicatòria autògrafa de l’enginyer Manuel d’Aramburu a la primera instantà nia de l’estació de Girona. La disposició de les imatges a l’à lbum respon als 69 quilòmetres del traçat, que travessava diversos cursos fluvials, els rius Onyar, Ter, Fluvià , Manol, Muga i Galligants i les rieres de Marçà i Llançà , les obres van exigir la construcció de sis ponts i l’impressionant viaducte de Colera, tots d’estructura metà l·lica subministrats per Eiffiel et Cie».
Afegeixen que «per travessar les serres de Rodes i de la Balmeta, va caldre perforar sis tĂşnels, com el del MolĂ, la Pineda o Canellas. Entre aquestes obres es van intercalant les fotografies de les estacions de Girona, Flaçà , Sant Jordi Desvalls, Sant Miquel de FluviĂ , Figueres, Llançà i Portbou, aixĂ com els passos superiors i inferiors que completen el traçat. Tanquen l’à lbum tretze fotografies del material mòbil que recullen les locomotores de vapor, cotxes, furgons i vagons que la Companyia TBF va posar en circulaciĂł en aquesta lĂnia».
Leave a Reply