El Port de la Selva torna a restringir els usos de l’aigua

0
1289

L’aigua continua sent apta per al consum, però de moment els veïns no poden rentar vehicles, omplir piscines ni regar


 

L’Ajuntament del Port de la Selva ha hagut de tornar a prendre mesures davant de la salinització de l’aqüífer que abasteix el municipi. La manca de pluja registrada durant aquest 2017 ha fet augmentar el nivell de salinització fins als 337 mg/l. L’aigua continua sent apta per al consum humà, però el consistori ha decidit limitar-ne els usos per evitar que l’àmbit domèstic se n’acabi ressentint. Per mitjà d’un ban, han prohibit el reg agrícola i de jardins, la neteja d’espais públics, vehicles i embarcacions, i omplir piscines.

L’alcalde, Josep Maria Cervera, assegura que la situació no és alarmant, però recorda que sempre que se superen els 250 mg/l s’han d’adoptar mesures i comunicar-ho a la població. Per atendre la demanda a les empreses que ho necessitin, l’Ajuntament posarà a la seva disposició aigua regenerada de la depuradora.

Aquest no és el primer cop que la població pateix restriccions. La salinització de l’aqüífer és recurrent, i per això el 2015 ja van impulsar el projecte Demoware, que va ser pioner. El municipi ja tenia una xarxa per reutilitzar les aigües per a usos no potables, i el nou sistema permet que, un cop utilitzada, l’aigua torni a la depuradora, se’n separi una part que passa per uns filtres i s’enviï al dipòsit. Des d’allà, i sense abocar-hi clor, es dirigeix a unes basses de filtratge construïdes artificialment que filtren l’aigua cap a l’aqüífer. Aquest procés permet que l’aigua recuperi les seves propietats minerals i es barregi amb la resta. Segons Cervera, aquest sistema ha permès “retardar” tres o quatre mesos l’adopció de mesures. Però quan el nivell de salinització augmenta, el procés s’ha d’aturar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li