El Pla Director Urbanístic impedirà construir 7.607 habitatges

0
759

La Comissió territorial d’Urbanisme ha aprovat provisionalment el Pla de protecció de la Costa Brava, que finalment requalificarà 320,23 ha de l’Alt Empordà


 

La Comissió territorial d’Urbanisme de Girona va aprovar provisionalment dijous el Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Girona, conegut com a Pla de protecció de la Costa Brava. El document incorpora algunes de les aportacions que hi han fet els ajuntaments alt-empordanesos durant els tres mesos que ha estat a informació pública, però continua reduint dràsticament l’edificabilitat al litoral de la comarca. En total, es desclassifiquen 320,23 ha de terreny on fins ara estava previst que es construïssin 7.607 habitatges nous, i es redueixen o reordenen 67,87 ha més.

Recordem que el pla ha analitzat els àmbits del litoral on encara es podia construir però que no s’han arribat a desenvolupar i, després d’avaluar-ne la sostenibilitat, hi ha proposat «l’estratègia que es considera més adient» . Ho ha fet a través de dos tipus d’actuacions: la revisió de sòls en municipis que no tenen el planejament adaptat al Pla territorial parcial de les Comarques Gironines, i la millora de la integració paisatgística de sòls amb edificacions aïllades (hi fixa unes directrius).

Respecte de l’aprovació inicial del pla, els canvis més destacats afecten Cadaqués, l’Escala i Llançà. A Cadaqués, s’ha ampliat la justificació de la singularitat paisatgística del poble, i això ha afectat els àmbits de Sa Guarda i el Turó de Calders, on es restringeixen encara més el nombre d’habitatges (a Sa Guarda la retallada passa del 25 al 50%, i al Turó de Calders es manté la directriu de reordenació però se n’exclouen les edificacions de la carena amb major visibilitat). A l’Escala s’accepta el suggeriment de l’Ajuntament de canviar l’actuació del SUP IV els Masos d’extinció a modificació, i el sector es podrà urbanitzar per a usos econòmics. I a Llançà, el PE 3 Super Fener passa de modificació a recomanació.

En canvi, a Roses, Portbou, el Port de la Selva, Sant Pere Pescador i Colera s’hi mantenen les propostes inicials del PDU, només amb alguna lleu alteració. A Roses, per exemple, els sectors SUD 3 i SUD 5 passen a directriu de desclassificació, però es manté la possibilitat de recuperar-ne una part per a activitat econòmica. I a Portbou s’accepta el suggeriment de l’Ajuntament a l’àmbit del Mas Germen, també per flexibilitzar-hi la implantació d’activitat econòmica

Un cop aprovat provisionalment, el PDU haurà de rebre l’informe favorable de la Comissió de Territori de Catalunya, que té previst reunir-se al desembre. I amb aquest últim vistiplau, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ja podrà signar l’aprovació definitiva del pla, que es publicarà al DOGC. El pla entrarà en vigor el dia després de la publicació. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li