El Pla de transició energètica quedarà enllestit el primer trimestre d’aquest any

0
702

La ciutadania aposta per l’energia solar fotovoltaica, principalment, i l’eòlica terrestre


Avança el procés de planificació energètica a l’Alt Empordà per als pròxims anys. El Consell Comarcal ja ha iniciat la redacció de l’anomenat Pla de transició energètica comarcal. Un document que estarà a punt durant el primer trimestre d’aquest any.

La redacció del pla s’ha iniciat després de la realització, l’any passat, de diferents taules de participació que han permès definir unes línies d’acció. El conseller comarcal delegat de l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima, Agustí Badosa, explica que la tasca més important d’escoltar les necessitats de la comarca va concloure amb el vistiplau dels alcaldes i alcaldesses en el darrer Consell d’Alcaldies: «Ara hem de reflectir el futur que volem en un document amb accions a curt, mitjà i llarg termini».

A banda de les sis sessions de treball es van dur a terme amb tècnics, entitats, privats i alcaldes i alcaldesses, també es va realitzar una enquesta a la ciutadania d’on se n’han extret algunes valoracions. Així doncs, la ciutadania considera que un dels sectors amb més necessitat d’inversió pública pel que fa als reptes de la transició energètica és el transport, i en segon terme el sector industrial. La ciutadania també considera potenciar l’energia solar fotovoltaica principalment i l’eòlica terrestre. En aquest mateix sentit, les enquestes emfatitzen que l’energia renovable que genera més rebuig és l’eòlica marina. Pel que fa a l’autoconsum la majoria de la gent (un 41%) manifesta que no disposa de cap instal·lació d’autoconsum, però que en un futur li agradaria.

El Pla de transició energètica establirà sis línies estratègiques i prop de 28 accions amb l’objectiu d’avançar en la transició energètica de la comarca i disposar d’un model consensuat amb tots els agents del territori que defineixi l’estratègia a seguir.

AUGMENT DEL CONSUM ENERGÈTIC. La diagnosi amb què s’ha treballat com a punt de partida dibuixa una comarca amb una bona disponibilitat de recursos naturals per energia renovable però que, malgrat tot, és importadora d’energia. El consum energètic total a la comarca l’any 2019 va ser de 3.054.091 MWh, el que representa un increment del 10,3% respecte a l’any base 2006, on el consum va ser de 2.768.912 MWh. En termes mediambientals, les emissions entre l’any 2006 i el 2019 van incrementar un 2,5%: el 2006 es van emetre 967.000 t de CO2 i l’any 2019, 991.014 t de CO2.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li