El permís d’hidrocarburs, arxivat

0
735

Es confirma que no buscaran gas i petroli al sector del corredor de cetacis més proper al Cap de Creus


El Govern espanyol ha arxivat dos permisos per buscar hidrocarburs a davant de la Costa Brava, un dels quals al Cap de Creus. Les autoritzacions per investigar la presència de gas i petroli formaven part d’un paquet que n’incloïa 12. Els havia sol·licitat la companyia Capricorn Spain Limited SL l’any 2011 i, en total, abastaven una àrea del Mediterrani d’11.155.951 hectàrees (és a dir, més d’11.500 quilòmetres quadrats). Cada permís rebia el nom de ‘Nord-est’, i al seu darrere tenia un número que anava de l’1 al 12. En conjunt, de nord a sud, l’àrea que es volia explorar anava des de davant de les costes de Perpinyà (al Golf de Lleó) fins al Barcelonès.

De tots aquests permisos, a l’octubre de l’any passat la Direcció General de Política Energètica i Mines ja en va arxivar sis: els que tenien els números 2,3, 9, 10, 11 i 12, que finalment van anar a parar a mans de Repsol Investigacions Petrolíferes SA. I ara, l’Estat espanyol ha fet el mateix amb dos permisos més: els que es coneixien amb els noms ‘Nord-est 1’ i ‘Nord-est 8’, que encara estaven en mans de Capricorn Spain Limited. La filial de la multinacional escocesa ha desistit a buscar petroli i gas en aquesta àrea del Mediterrani, i el Ministeri ha tancat la carpeta i els ha arxivat.

Segons recull el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la Direcció General ho resoldre el 3 d’octubre, després que Capricorn Spain Limited li anunciés que desistia de buscar hidrocarburs. En aquest cas, les àrees que abastaven els dos permisos es trobaven mar endins, però davant del litoral de la Costa Brava (en un cas, al Cap de Creus; i en l’altre, a la zona del Baix Empordà).
En total, doncs, dels 12 permisos que l’Estat va atorgar a la multinacional escocesa, ara en queden quatre de vigents.

CONTINUA EL PERILL PER ALS CETACIS. La zona que abastaven els permisos se solapava amb el corredor de migració de cetacis, una àrea marina que va passar a ser protegida el juny de l’any passat. I els quatre permisos vigents [vegeu-los tots al mapa ] encara se situen en aquest corredor, dos dels quals a davant del Cap de Creus.

Per això, l’associació internacional OceanCare, que vetlla per la protecció de la vida marina, demana a l’Estat que també tombi aquests quatre. L’organització recorda que el corredor protegeix «les balenes i els dofins» del Mediterrani i subratlla que la seva protecció, de fet, implica «la impossibilitat d’autoritzar-hi qualsevol mena de prospecció d’hidrocarburs».

«Si volem afrontar l’emergència climàtica de manera efectiva, no té sentit que mantinguem els permisos per explorar hidrocarburs al mar Mediterrani”, conclou OceanCare a través d’un comunicat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li