El Patronat de Turisme també aportarà 1,5 milions per al projecte del Museu del Circ

0
1348

Una dotzena d’entitats culturals han signat un manifest en què reclamen un debat obert abans de prendre cap decisió


El Patronat de Turisme Costa Brava Girona està disposat a aportar 1,5 milions d’euros al Museu del Circ sempre que Figueres tiri endavant el projecte. El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va afirmar fa uns dies que l’organisme creu en la iniciativa i hi veu potencialitats. Malgrat això, puntualitza que és el govern de la ciutat qui ha d’impulsar-ho i que “si s’acaba resolent, nosaltres hi apostarem”. La Diputació posaria la mateixa quantitat que l’Ajuntament de Figueres en quatre o cinc anys. Dies enrere el conseller de Cultura, Santi Vila, s’expressava en la mateixa línia i deia que la Generalitat també ajudaria a finançar el Museu del Circ a la casa Nouvilas.

Mentrestant, una dotzena d’entitats culturals figuerenques han fet arribar a l’Ajuntament un manifest en què reclamen un debat obert sobre el Museu del Circ i qüestionen la inversió pública per aquesta iniciativa i no per altres (vegeu el manifest en aquesta pàgina).

D’altra banda, el promotor del projecte i director del Festival del Circ, Genís Matabosch, reitera que s’ha volgut “instrumentalitzar” la iniciativa i confia que prosperarà. Precisament, la setmana passada Matabosch va donar detalls sobre què pot costar la rehabilitació de la casa Nouvilas per ubicar-hi el museu. La inversió serià de 6 milions d’euros i Figueres hi destinaria 1,5 milions mentre que la resta es repartirien entre Diputació, Generalitat i capital privat. Per al promotor la iniciativa serviria per valorar una col·lecció única i obrir l’edifici de la casa Nouvilas, ara tancada i deteriorada. També diu que el museu podria autofinançar-se en cinc anys i que oferiria trenta llocs de treball fixos i vint més de temporals.

ACN
ACN

NO HI HA FESTIVAL SENSE MUSEU. Per Matabosch l’avanç del projecte va intimament lligat al Festival del Circ i declara: “No és cap xantatge, això es va acordar en el conveni signat el 2013.” Per això el promotor espera que en les pròximes setmanes es concreti el calendari d’execució i la possible data d’obertura. Matabosch també va fer esment a la comissió del circ del juliol on tots els portaveus municipals “a excepció de la CUP” van estar d’acord amb els finançament anunciat posteriorment per Marta Felip.

SALA D’ESPECTACLES. La rehabilitació de la casa Nouvilas preveu també una sala per a 500 persones, una escola de circ i vestuaris. L’espai tindria espectacles permanents des de les festes de la Santa Creu fins a la diada.

El manifest de diverses entitats culturals

Amb aquest MANIFEST, les entitats sotasignants volem expressar la nostra SORPRESA i PREOCUPACIÓ davant l’anunci d’una inversió inicial de 1.500.000 € per a la creació d’un museu del circ a la ciutat de Figueres, a la casa Nouvilas, fet recentment per l’alcaldessa en el decurs d’una roda de premsa.

SORPRESA:
• Perquè l’anunci s’ha fet sense donar a conèixer cap detall del projecte museístic: ni la seva viabilitat arquitectònica, davant la possible afectació sobre l’edifici de la casa Nouvilas, protegit i inventariat com a bé cultural d’interès local (IPA-19684), i sobre l’entorn urbà; ni la seva viabilitat econòmica real, no només per la inversió inicial sinó també pels costos de manteniment en anys successius; ni sobre el mateix projecte museogràfic, inclòs el detall de les instal·lacions i del personal que custodiarà la col·lecció.
• Perquè al llarg de les reunions promogudes per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Figueres per tal de portar a terme la revisió i actualització del Pla estratègic de Cultura de Figueres, fetes amb la participació i el compromís dels partits polítics municipals, i a les quals s’han convocat algunes de les entitats culturals que signem aquest manifest, EN CAP MOMENT s’ha parlat ni tractat la possibilitat de crear un nou museu amb finançament públic a la ciutat.

PREOCUPACIÓ:
• Perquè considerem que a la ciutat hi ha importants mancances en el equipaments culturals existents, pendents de resoldre des de fa anys, que haurien de tenir prioritat. Esmentem, per exemple:
o La finalització de les obres del Casino Menestral
o La reforma i l’adequació del Museu de l’Empordà
o La reforma i l’adequació de l’Arxiu Municipal
o La finalització del projecte dels Caputxins com a espai de formació i exhibició musical
o La construcció de la segona biblioteca que a Figueres li correspon per llei
o L’adequació del teatre El Jardí
o La finalització de la darrera fase del projecte de La Cate
o La rehabilitació i l’obertura al públic de la casa natal de Salvador Dalí
o La finalització del projecte del Museu del Joguet
o Desplegament de la xarxa de centres cívics als barris
• Perquè moltes de les entitats culturals de la ciutat, que precisen d’aquests equipaments públics per programar les seves activitats, es mantenen en situacions precàries per manca d’infraestructures: hotel d’entitats, sales de reunions, locals d’assajos, magatzems, equips…
• Perquè aquest anunci arriba en un moment d’incertesa pressupostària municipal que, a curt i mitjà termini, pot afectar la programació i el finançament anuals de les nostres entitats i dels equipaments municipals vigents.

Per tot el que s’ha exposat, i perquè creiem que el projecte cultural de la ciutat ha de tenir una base més participativa, sòlida i consensuada entre tots els agents culturals que el fan possible.

DEMANEM:
• Que es prengui en consideració l’opinió aquí recollida
• Que abans de prendre cap decisió, s’obri un debat en el conjunt de la ciutat, que impliqui ciutadans, entitats i partits polítics, sobre quin és l’ordre de prioritats que cal establir en les inversions municipals en equipaments culturals de Figueres.
Figueres, 28 de gener de 2017

Agitart/Ass. Cultural Caputxins/Cineclub Diòptria/Empordanesos per la Cultura/Foment de la Sardana Pep Ventura/Institut d’Estudis Empordanesos/ Jove Orquestra de Figueres/Joventuts Musicals de Figueres/La Funcional Teatre/ Pastorets de Figueres/ P. de la Catequística/Taller de Teatre de Figueres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li